Predsednik opštine Požega nezakonito angažovao službenog vozača 1Foto: Nenad Kovacevic

Ugovor o dopunskom radu, kojim je predsednik opštine Požega Đorđe Nikitović angažovao Ljubivoja Dikovića kao svog službenog vozača, koji je zaposlen u požeškom Sportsko-kulturnom centru, čiji osnivač je ta lokalna samouprava, nije zakonit.

To su utvrdile inspekcija rada u Zlatiborskom upravnom okrugu i upravna inspekcija Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu i o tome  obavestile Inicijativu za Požegu, koja je pokrenula ceo slučaj, o kome je Danas pisao.

Inače, Nikitović i Diković su članovi Povereništva SNS u Požegi, koji je formiran prošle godine nakon raspuštanja lokalnog stranačkog odbora, pošto su njegovi čelnici i čelnici te lokalne samouprave uhapšeni zbog sumnje na korupciju.

„Sadržina ugovora ukazuje na to da se ne radi o dopunskom radu, već o simulovanom pravnom odnosu, koji ima za cilj da stvori privid pravno valjanog radnog angažovanja“, navodi se u odgovoru koji je inspekcija rada dostavila Inicijativi za Požegu.

U odgovoru se navodi da ugovor „ne predstavlja dopunski rad“ i da „ne sadrži konstataciju da je angažovano lice u radnom odnosu sa punim radnim vremenom kod drugog poslodavca, što je uslov za zaključenje ovog ugovora“.

Dalje se ističe da tim ugovorom „nije utvrđeno trajanje dopunskog rada sa brojem nedeljnih radnih časova“ i da je „naknada ugovorena u fiksnom iznosu za neku vrstu pripravnosti, nezavisno od obavljenog rada“.

„Imajući u vidu odredbe Zakona o zaposlenima u JLS i AP“, dodaje se da je  „sporno i to da li predsednik opštine, u ime jedinice lokalne samouprave, kao poslodavca, može zaključiti ugovor o radnom angažovanju“.

Inicijativa za Požegu se obratila i upravnoj inspekciji Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu, koja je uputila upozorenje Opštinskom veću i predsedniku opštine da u roku od tri dana usklade sporni ugovor sa Zakonom o radu.

U upozorenju se navodi da zaposleni, koji radi sa punim radnim vremenom, može da zaključi ugovor o dopunskom radu sa drugim poslodavcem, ali najviše do jedne trećine punog radnog vremena, te da je neophodno da se u ugovoru navedu radno vreme i naknada za obavljeni posao.

Inicijativa za Požegu je, krajem oktobra, Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Kraljevu podnela krivičnu prijavu protiv Đorđa Nikitovića, zbog sumnje da je izvršio zloupotrebu službenog položaja, i Ljubivoja Dikovića, koga je osumnjičila da je podstrekavao izvršenje tog krivičnog dela.

U krivičnoj prijavi je navedeno da je Nikitović, 7. septembra ove godine, u ime Opštine Požega, potpisao „fiktivan, štetan i nezakonit ugovor“ o dopunskom radu sa Dikovićem.

Navodi se da ne postoji potreba za angažovanjem Dikovića, jer su u opštinskoj upravi, „predviđena dva radna mesta kojima je u opisu poslova upravljanje službenim vozilima“.

Iako ima službenog vozača, kako Inicijativa navodi u prijavi, Nikitović je angažovao Dikovića kao svog vozača i rukovodioca voznog parka njegovog kabineta, uz obavezu da mu, kao predsedniku opštine i komandantu Štaba za vanredne situacije, „bude na raspolaganju radnim danima od 15 časova do 7 časova ujutro narednog dana, a subotom i nedeljom neprekidno 24 časa“.

Tim ugovorom Opština se obavezala da će Dikoviću, u naredne dve godine, isplaćivati mesečnu naknadu u neto iznosu od 50.000 dinara.

Dokazana korupcija

„Još jednom smo uspeli da dokažemo korupciju u opštini Požega, ali što je važnije da zaštitimo javni interes i sačuvamo 1,2 miliona dinara svih građana Požege“, rekao je za Danas Bogdan V. Radovanović iz Inicijative za Požegu. On je dodao da očekuje da Tužilaštvo u Kraljevu podigne optužni akt protiv Nikitovića i Dukovića, po krivičnoj prijavi tog udruženja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari