Nade u pronalaženje preživelih u najgoroj rudarskoj katastrofi koja je zadesila Ukrajinu sve su manje, otkad je prekjuče u eksploziji metana duboko ispod zemlje stradalo najmanje 77 rudara. Vatra koja bukti otežava napore u cilju pronalaženja 23 rudara koji su još zatrpani u ogromnom rudniku Zasjadko, gotovo 24 sata posle eksplozije, saopštilo je Ministarstvo za vanredne situacije.

Nade u pronalaženje preživelih u najgoroj rudarskoj katastrofi koja je zadesila Ukrajinu sve su manje, otkad je prekjuče u eksploziji metana duboko ispod zemlje stradalo najmanje 77 rudara. Vatra koja bukti otežava napore u cilju pronalaženja 23 rudara koji su još zatrpani u ogromnom rudniku Zasjadko, gotovo 24 sata posle eksplozije, saopštilo je Ministarstvo za vanredne situacije. Ukupno 28 od 356 rudara nalaze se u bolnici, saopštilo je Ministarstvo.
Snažna eksplozija metana gotovo je potpuno urušila celu oblast oko 1.000 metara pod zemljom u jednom od najvećih i najdubljih rudnika u Ukrajini. Potraga za eventualnim preživelima je u toku, a u regionu Donjeck juče je proglašena trodnevna žalost.
U blizini mesta nesreće okupili su se rođaci žrtava sa suzama u očima, uznemireni, bojažljivo iščekujući novosti o svojima, dok tmurna lica lokalnih zvaničnika čitaju imena stradalih rudara pronađenih ispod ruševina. Vlasti su uputile tim psihologa u cilju pomoći rođacima stradalih da izađu na kraj sa svojim bolom.
Najgora nesreća koja je pogodila ukrajinsku rudnu industriju za najmanje sedam godina još jednom je ukazala na nemar i nebrigu zvaničnika za bezbednost rudara u jednom od najopasnijih rudnika u svetu.
Predsednik Viktor Juščenko optužio je kabinet vlade jer nije učinio dovoljno u reformisanju rudne industrije i zatražio da se hitno oformi komisija koja će istražiti okolnosti nesreće i ukazati na odgovorne za ovaj nemili događaj.
Premijer Viktor Janukovič, koji inače potiče iz ovog rudnog regiona zemlje, posetio je mesto nesreće, oko 730 kilometara jugoistočno od Kijeva, obećavajući svesrdnu pomoć porodicama žrtava. Janukovič, Juščenkov politički rival, isključio je da je katastrofu izazvala loša bezbednost ili ljudski faktor, ističući da su ranija praćenja bezbednosti rudara pokazala da su oni radili u uslovima koji su u skladu sa standardima. „Nesreća je još jednom dokazala da su ljudi nemoćni pred prirodom“, izjavio je on.
Vitali Kvitkovski (30), inače jedan od preživelih rudara, izjavio je da je prolazio pored tela stradalih kako bi nekako dospeo na površinu zemlje. „Temperatura je bila izuzetno visoka, a toliko je bilo prašine da nisam gotovo ništa video. Kretao sam se kao slepac dodirujući deo po deo zemlje, prolazeći pored tela stradalih“, izjavio je Kvitkovski za ukrajinsku televiziju Kanal 5.
Stručnjaci kažu da su ukrajinski rudnici izuzetno opasni, pre svega jer su duboki u proseku više od 1.000 metara ispod zemlje. Primera radi, većina evropskih rudnika nalaze se na dubini između 500 i 600 metara.
Metan je proizvod koji se po prirodi nalazi u rudnicima i što je veća dubina njegova koncentracija se povećava. Više od 75 odsto od ukupno 200 rudnika u Ukrajini klasifikovani su kao opasni zbog visoke koncentracije metana. Rudnici se moraju provetravati kako bi se sprečile eksplozije, dok su neki i danas opremljeni zastarelom opremom za ventilaciju, saopštili su zvaničnici. Rudnik Zasjadko do sada je zadesilo nekoliko nesreća. Uprkos velikim opasnostima beleže se rastući apetiti za rudnim bogatstvima zemlje, naročito zbog rasta cena prirodnog gasa.
Procenjeno je da na svaki milion tona uglja koji se iznese na površinu zemlje tri rudara izgube život, navodi se u zvaničnim podacima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari