Predsednik Perua Alan Garsia izvinio se sinoć svojim sunarodnicima zbog toga što u prvoj godini svog mandata nije uspeo da popravi životne uslove najsiromašnijih i obećao pojačane mere u borbi protiv siromaštva. Garsia, koji važi za najbližeg saveznika Vašingtona u Latinskoj Americi, toliko je bio zauzet jačanjem ekonomske moći svoje zemlje da je zanemario najsiromašnije slojeve, koji su sada sve ogorčeniji svojim položajem.

Predsednik Perua Alan Garsia izvinio se sinoć svojim sunarodnicima zbog toga što u prvoj godini svog mandata nije uspeo da popravi životne uslove najsiromašnijih i obećao pojačane mere u borbi protiv siromaštva. Garsia, koji važi za najbližeg saveznika Vašingtona u Latinskoj Americi, toliko je bio zauzet jačanjem ekonomske moći svoje zemlje da je zanemario najsiromašnije slojeve, koji su sada sve ogorčeniji svojim položajem. „Voleo bih da uradimo mnogo više“, izjavio je Garsia u govoru Kongresu povodom Dana nezavisnosti, i priznao da njegova vlada nije radila dovoljno efikasno za najsiromašnije Peruance.
„Izvinjavamo se zbog toga“, rekao je Garsia i dobio dug aplauz. Istakao je da će veće javne investicije promeniti socijalnu sliku Perua i smanjiti broj siromašnih sa 44 na 30 odsto. Skok cene gvožđa na svetskoj berzi uticao je na privredni rast Perua od osam odsto u prethodnoj godini. To je već osma godina uzastopno da ta država beleži privredni rast. Popularnost Garsije opala je među najsiromašnijima sa prošlogodišnjih 63 na 32 odsto, ali je njegova odluka da smanji plate državnim službenicima i sebi, dočekana sa odobravanjem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari