Ministarstvo pravde i državne uprave konačno je razrešilo nesporazum, bolje reći konflikt nastao unutar Bunjevačkog nacionalnog saveta kada je 5. januara ove godine smenjen tada aktuelni predsednik Branko Pokornić i za novog predsednika imenovana Suzana Kujundžić Ostojić. Prema rešenju Ministarstva, Pokornić će i dalje ostati na čelu BNS, pošto odluke sa petojanuarske sednice ove institucije nemaju pravno dejstvo, budući da prilikom sazivanja nisu ispoštovani Statut i Poslovnik, navodi se u rešenju Ministarstva.

Suština konflikta unutar ove institucije izazvana je u stvari pogrešnim tumačenjem sporazuma stranaka, odnosno članova u Nacionalnom savetu, sačinjen prilikom njegovog formiranja, kojim je predviđeno da će predsednička pozicija biti rotirajuća, to jest da će svake godine biti biran drugi predsednik, što je na neki način bila garancija da će svi skupa raditi na ostvarivanju ciljeva bunjevačke zajednice. Problem je nastao kada je deo članova Nacionalnog saveta tokom prošlogodišnjih majskih izbora ušao u koaliciju sa drugim, nebunjevačkim strankama, čime su, prema tumačenju Saveza bačkih Bunjevaca i drugih stranaka, narušili sporazum. Pokornić je, pozivajući se na takvu nelojalnost pojedinih članova Saveta, odbio da preda predsedničku funkciju, te je na sednici od 5. januara smenjen. Međutim, kako se navodi u rešenju Ministarstva pravde, odluke sa te sednice, na kojoj su smenjeni i članovi pojedinih odbora, nemaju pravnu snagu.

Nakon rešenja Ministarstva, Branko Pokornić je izjavio da neće podnositi ostavku do kraja mandata, jer je narušavanjem internog sporazuma u BNS i princip rotacije postao nevažeći, te pozvao sve članove Saveta koji su glasali protiv njega da preispitaju svoje stavove i ponovo učestvuju u radu Saveta.

Ukoliko se u narednih šest meseci rad Bunjevačkog nacionalnog saveta ne normalizuje, Ministarstvo pravde i državne uprave će verovatno pokrenuti mehanizam prinudne uprave do izbora novog saveta.

Pokornić: Opstrukcija

– Odbijanjem da dolaze na sednice Nacionalnog saveta nakon 5. januara oni vrše opstrukciju rada saveta i onemogućavaju donošenje odluka važnih za očuvanje bunjevačkog nacionalnog identiteta. Kako su u toku mnogi konkursi za ustanove kulture, postoji opasnost da bunjevačke institucije ostanu bez planiranih sredstava, jer se nacionalni savet ne sastaje. Takođe, ukoliko se nastavi opstrukcija rada Saveta, dovodi se u pitanje i dalja standardizacija jezika, kao i aktivnosti za osnivanje zavoda za kulturu Bunjevaca i štampanje udžbenika – kaže Pokornić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari