Predškolci teret državi 1Ilustracija Foto: BeoInfo

Samostalni sindikat predškolskog vaspitanja i obrazovanja traži hitan sastanak sa predstavnicima ministarstava prosvete, finansija i lokalne samouprave, kako bi se rešili gorući problemi na koje mesecima ukazuju.

Zbog toga je ovaj sindikat pokrenuo je peticiju u kojoj traži poboljšanje materijalnog položaja zaposlenih, uvođenje platnih razreda i poboljšanje uslova rada. Peticiju, čije potpisivanje traje do sutra, članovi Samostalnog sindikata u četvrtak će uručiti ministru prosvete Mladenu Šarčeviću, izjavila je za Danas Ljiljana Kiković, predsednica te sindikalne organizacije.

– Oko 40 odsto lokalnih samouprava još nije isplatilo zaposlenima u predškolskim ustanovama povišicu plate za šest odsto, a veliki broj njih nije dobio ni prethodno povećanje od četiri odsto. Mnogo puta smo tražili da finansiranje naših zarada pređe na republički budžet, ministar prosvete je obećao da će se založiti za to rešenje, ali osim niza sastanaka nije se desilo ništa. Ljudi su nezadovoljni, jer kada druge delatnosti koje se finansiraju iz državnog budžeta dobiju nešto, predškolci su uvek izuzeti i moramo stalno da se borimo da i nas uvaže – kaže Kikovićeva.

Kao dodatni problem ističe to što pojedine lokalne samouprave ne uvažavaju stručnu spremu, odnosno ne prave razliku u platama između vaspitača sa višom školom i fakultetom. Kikovićeva kaže da se zbog povećanja minimalne cene rada, radnici od prvog do petog stepena stručnosti imaju skoro istu platu i to malo veću od minimalca. Odnos najviše i najniže zarade u predškolstvu je 1:1,80 a treba da bude 1:3. Sagovornica Danasa ukazuje i na neredovnu isplatu zarada zaposlenim u nekim predškolskim ustanovama, kojima plate kasne i po četiti meseca. U Kruševcu je, recimo, tek isplaćena februarska plata, kašnjenja su i Smederevskoj Palanci, Beloj Palanci, Novom Pazaru…

Predškolci imaju primedbe i na uslove rada:

– U većini predškolskih ustanova broj upisane dece je daleko veći od zakonskog normativa, a broj zaposlenih manji, što je uslovljeno zabranom zapošljavanja. Zaposleni svoj rad obavljaju u teškim uslovima pri čemu nose i teret povećane odgovornosti za bezbednost dece, što se direktno odražava na njihovo zdravlje i bezbednost na radu – smatra Kikovićeva.

Uprkos svim ovim problemima, u sindikatu predškolaca ne razmišljaju o štrajku.

– Izbegavamo štrajk, jer ne želimo da koristimo decu da bismo ispunili naše zahteve. Smatram da je razgovor najbolji način da se izborimo za naša prava. Međutim, sa državom stalno pregovaramo, ali nema nikakvih pomaka – ukazuje Kikovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari