Predstavljen program obeležavanja Novosadske racije 1foto: press služba Gradske kuće

Program obeležavanja osamdesete godišnjice Novosadske racije predstavili su danas u Gradskoj kući protojerej Vladan Simić i predsednik Jevrejske opštine Novi Sad Mirko Štark.

Protojerej Simić rekao je da će posle  centralnog parastosa u Mošorinu, održanom 4. januara, pomenom u nedelju biti nastavljeno obeležavanje pogroma u Bačkoj,  i istakao da se ovogodišnji program neće puno razlikovati od prethodne godine.

Pomen će služiti vikarni Episkop toplički Jerotej i vikarni Episkop mohački Damaskin, budući da, prema rečima protojereja Simića, patrijarh Porfirije i episkop bački Irinej nisu u mogućnosti da prisustvuju iz zdravstvenih razloga.

U ime Jevrejske zajednice pomen će služiti Rabin Srbije Isak Asiel, uz hor Jevrejske opštine „Hašira“, hor saborne crkve „Sveti Georgije“ i hor pri Uspenskoj crkvi „Antifon“.

Obeležavanje tog događaja biće upriličeno na Keju žrtava racije kod spomenika „Porodica“, u 12 časova.

U okviru programa, građanima će se obratiti i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, a nakon dva pomena, predstavnici državnih organa i gosti iz ambasada postaviće vence, a planira se i spuštanje venca u Dunav sa broda Rečne flotile Vojske Srbije.

Venac će pustiti predstavnici gradskog parlamenta, Vojske Srbije, Jevrejske opštine i Matice romske.

Istog dana u 13 časova i 15 minuta održaće se i pomen kod spomen ploče na novosadskoj plaži Štrand.

Kao i svake godine, očekuje se da će prisustvovati i ambasador Mađarske i predstavnici mađarske zajednice.

– Ovo organizujemo ne samo zato da bismo se podsećali na sam zločin toliko, koliko da se ne dozvoli da se ikada išta slično desi, da ljudi to zapamte, a buduće generacije ako im se ne prenese, to neće pamtiti – naglasio je Mirko Štark.

Kulturni centar Novog Sada povodom obeležavanja godišnjice Novosadske racije organizuje i program „Ledena tišina“,a na današnjoj konferenciji je najavljeno da će, ukoliko epidemiološki uslovi to dozvole, uskoro biti organizovana i svečana akademija.

Novosadska racija jedan je od najstrašnijih zločina koji se dogodio tokom mađarske okipacije. Od 4. do 29. januara 1942. godine u Novom sadu i okolnim mestima, više od 4 i po hiljade Srba, Jevreja, Roma i drugih, na zverski način je ubijeno i bačeno pod led Dunava i Tise.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari