Predstavljen projekat „Kulturna baština na znakovnom jeziku” u Kragujevcu 1Foto: Grad Kragujevac

U okviru Međunarodne nedelje gluvih i Dana znakovnih jezika čija je tema ove godine „Znakovni jezik nas je ujedinio”, Udruženje gluvih i nagluvih organizuje brojne edukativne, kulturne i sportske događaje kako bi skrenulo pažnju na gluve ljude, njihove sposobnosti i mogućnosti ali i na probleme sa kojima se suočavaju.

Jedna od aktivnosti bila je i promocija projekta „Kulturna baština na znakovnom jeziku”, održana danas u Sportskom centru „Iskra” koji je podržao Grad Kragujevac.

Projekat je nastavak, sličnog, prošlogodišnjeg, čiji je cilj da se kroz kratkometražni film prikažu narodni običaji na znakovnom jeziku, imajući u vidu da zbog neprilagođenih sadržaja, gluvi nisu mnogo upoznati sa materijalnom i nematerijalnom baštinom.

U realizaciji projekta, čiji je autor Suzana Maslać Matović, radili su članovi Udruženja gluvih i nagluvih Šumadijskog okruga i Kulturno umetničkog društva Jakov Petrović Bjedov.

Sa ciljem da se skrene pažnja na dostupnost muzeja snimljene su postavke u Narodnom muzeju koje su prilagođene gluvim posetiocima, ali takođe je ukazano i na neprilagođenost kulturnih i turističkih sadržaja koji nisu dostupni populaciji gluvih.

Cilj Udruženja je da znakovni jezik bude dostupan gluvim osobama u kulturnim institucijama.

Po njihovom mišljenju veliki je uspeh da mala zajednica gluvih kroz ovakve projekte skreće pažnju i podstiče gluve da što više upoznaju Srbiju, muzeje, etno domaćinstva i druge kulturne događaje, što su kako ističu u Udruženju i uspeli, jer se povećao broj gluvih turista i posetilaca kulturnim događajima.

U okviru projekta Željko i Ivana Maslać uradili su kratkometražni film i katalog, koji su snimajući od 2018. godine širom Srbije, osvojili prvo mesto na sajmu J=DNAKI u borbi protiv diskriminacije.

Predstavljen projekat „Kulturna baština na znakovnom jeziku” u Kragujevcu 2
Foto: Grad Kragujevac

Kako bi se sa projektom upoznala šira društvena zajednica film će biti dostupan na youtube.

– Gluve osobe su ovim projektom nastojale da ostave svedočanstvo budućim generacijama na znakovnom jeziku o našoj kulturi, kulturnom nasleđu i kulturnoj baštini.

Ovo je jedno od udruženja sa kojim grad Kragujevac ima jako dobru i dugogodišnju saradnju. Oni su pre svega značajni za svoju zajednicu gluvih i nagluvih ali veoma značajni kao naši partneri koji su izuzetno prepoznati u socijalnoj inkluziji, a od prošle godine i u kulturi, rekla je dr Gordana Damnjanović, članica Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu, koja je prisustvovala prezentaciji projekta.

Aktivnosti Udruženja nastavljaju se i u ovoj nedelji, a jedna od njih biće i javni čas znakovnog jezika u petak 23. septembra na Dan znakovnog jezika.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari