Predstavljen prvi srpski respirator u Institutu "Mihajlo Pupin" 1Nenad Popović na prezentaciji prvog srpskog respiratora u institutu Mihailo Pupin Foto: Ministarstvo za inovacije i tehnološki razvoj

Kompanija SmartResearch i Institut Mihajlo Pupin razvili su pet prototipskih uređaja za mehaničku ventilaciju, takozvanih respiratora, saopštilo je Ministarstvo za inovacije i tehnološki razvoj.

Rad ovih uređaja, kako se navodi, zasnovan je na tehnološkim rešenjima koja bi u budućnostima trebalo da budu korišćena u proizvodnji srpskih respiratora za tretman pacijenata zaraženih korona virusom.

Dizajn ovih uređaja prilagođen je brzim tehnologijama proizvodnje, kao što su 3D štampači, CNC mašine i laser sekači, a najveći deo komponenti je proizveden u Srbiji.

Kako navodi Ministarstvo za inovacije i tehnološki razvoj, za sada je proizvedeno pet prototipskih uređaja, a po validaciji ovih uređaja od strane nadležnih državnih institucija, proizvodni kapacitet Instituta Mihajlo Pupin mogao bi da bude deset kompletnih uređaja dnevno.

U timu koji je razvio ovaj respirator učestvovali su brojni inženjeri elektrotehnike, mašinstva i programeri prvenstveno iz Instituta Mihajlo Pupin, kao i lekari anesteziolozi i jedan molekularni biolog.

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović izjavio je prilikom predstavljanja prvog srpskog respiratora da je ovo velika pobeda srpske pameti i inženjerskog znanja.

„Naši mladi inženjeri pokazali su da možemo u Srbiji da proizvodimo nešto što je do sada bilo jedino moguće da kupujemo u inostranstvu. Ovo je veliko dostignuće inženjera sa Instituta Mihajlo Pupin. Srbija je još jednom pokazala da je lider u ovom delu Evrope u razvoju inovacija i novih tehnologija i da je ovo sektor koji moramo da nastavimo najsnažnije da razvijamo. Uređaji koji su ovde proizvedeni namenjeni su pre svega srpskom zdravstvenom sistemu, ali bi oni u budućnosti mogli da imaju i izvozni potencijal jer u regionu i ovom delu Evrope još uvek niko nije razvio ove tehnologije. Sa ovim respiratorom Srbija može da ojača svoje kapacitete u borbi protiv korona virusa ili neke nove epidemiološke krize u budućnosti. Iako se nadamo da to toga neće doći, na to moramo da budemo spremni kao država“, rekao je Popović.

Državni Fond za inovacionu delatnost podržao je na javnom pozivu, čiji su rezultati objavljeni 26. marta, preduzeće SmartResearch sa 5.54 miliona dinara za razvoj i proizvodnju pet prototipova uređaja za automatsku mehaničku ventilaciju pozitivnim pritiskom.

Fond za inovacionu delatnost odobrio je 53 miliona dinara za finansiranje 12 inovativnih projekata preduzeća čiji je cilj suzbijanje efekata pandemije izazvane korona virusom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari