Predstavljena aplikacija koja pomaže obolelima od limfoma 1Ilustracija Foto: Pixabay/valelopardo

Udruženje obolelih od limfoma LIPA predstavilo je danas mobilnu aplikaciju koja pomaže da se pacijenti sa hematološkim malignitetima obuče i podrže redovnim praćenjem simptoma bolesti i stanja u toku i nakon lečenja.

„Digitalizacija i nova digitalna rešenja su jako važni jer su postali neizostavni deo lečenja i imaju potencijal da transformišu medicinu i diosadašnji način lečenja, omogućavajući bolji kvalitet života, lečenja i odnosa između pacijenata i lekara, ali i pacijenta i ostalih činilaca zdravstvenog sistema“, rekla je predsednica Udruženja Maja Kocić novinarima povodom Nacionalnog dana borbe protiv limfoma, malignog obolenja limfoma.

Ona je istakla da je pandemija COVID-19 ubrzala digitalizaciju i u zdravstvu i dovela do toga da pacijenti i lekari prihvate virtuelne vidove komunikacije kao normalan deo svakodnevnog života.

Aplikacija LIMFOM APP, kako je najavila, biće u primeni u aprilu i podeljena je na nekoliko celina.

„Prvu celinu čini edukativni sadržaj, drugi deo predstavlja podršku pacijentima kroz informacije o ishrani i fizičkoj aktivnosti, treća celina se odnosi na praćenje više od 20 simptoma na dnevnom nivou, uz mogućnost izrade izveštaja, dok se četvrta celina odnosi na praćenje terapija koje pacijenti uzimaju“, kazala je Kocić.

Pacijenti će pomoću aplikacije moći da prate tok bolesti i samostalno procenjuju svoje zdravstveno stanje što će, pi njenim rečima, doprineti boljem razumevanju bolesti i jačanju odnosa lekar-pacijent.

Vojin Vuković iz Klinike za hematologiju Univerzitetskog kliničkog centra Srbije je rekao da je sada moguće redovno elektronsko praćenje toka bolesti na osnovu dokumentacije koju dostavljaju pacijenti sa hematološkim malignitetima, ali da će u skoroj budućnosti biti moguće i kontrole putem video-linka.

Nacionalni dan borbe protiv limfoma uspostavljen je pre pet godina na inicijativu Srpske limfomske grupe i Udruženja Lipa, a obeležava će poslednje nedelje marta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari