Predstavljena knjiga "J’accuse! Optužujem!" novinarke Tatjane Tagirov 1Foto: Press centar UNS

Ko god želi da razume šta se devedesetih godina prošlog veka događalo u Hrvatskoj, a onda i u ostatku tada raspadajuće zajedničke države, ova knjiga Tatjane Tagirov je dragoceno vrelo, rečeno je danas na promociji knjige „J’accuse! Optužujem!“ novinarke Vremena, koja je preminula na današnji dan prošle godine.

Ko god želi da zna o čemu se tada zapravo radilo i ne želi biti žrtve predrasuda, mitova i kojekakvih obmana, ova knjižica će biti dragocena za razumevanje šta se događalo, rekao je profesor Filozofskog fakulteta u Zagrebu Lino Veljak na promociji u Centru za kulturnu dekontaminaciju.

U tom smislu knjiga predstavlja istoriografski izvor od prvorazredne važnosti, zaključio je Veljak.

Prema njegovim rečima, Tatjana Tagirov je paradigm doslednosti, nepotkupljivosti, hrabrosti, principijelnosti, rečju – ljudski i profesionalni uzor.

Sudija Apelacionog suda iz Beograda Miodrag Majić istakao je da je Tagirov bila dragocena za paravosuđe, a svojim radom pokazala koliko smo tužno slični svi u regionu u pogledu nezavisnosti pravosuđa.

Kako je ukazao, zajednička nit za sve njene tekstove je borba protiv nepravde, za šta je imala nepogrešivi osećaj – gde je, a gde nije pravda.

U najkritičnijim trenucima u karijeri, ona je pisala tekstove u kojima je nepogrešivo pokazivala gde vlast, preko poluga u sistemu, maltretira i diskvalifikuje ljude koji ne pristaju da igraju po pravilima, rekao je on.

Rugala se nakaradno izvršenoj reformi pravosuđa, daleko pre mnogih drugih, prepozanajući da ćemo i tu biti vraćeni na popravni, kritikovala je hajdučki uveden notarijat, koji će tek svoje rezultate pokazati, naglasio je Majić.

Prema njegovoj oceni, ona bi danas bila prva koja bi najjasnije objasnila građanima zašto je katastrofalno da predložene ustavne amandmane uvedemo u naš pravni sistem.

Aktivistkinja organizacije Žene u crnom Staša Zajović je rekla da je Tagirov bila među otpisanima i marginalizovanima, onima koji su kažnjavani jer govore istinu.

Odlučila je da bude neposlušna, protiv osnivača nacije, rekla je ona.

Od nje smo mnogo naučili, kao što je to da postoji kontinuitet političkih i kulturnih obrazaca u Srbiji i u Hrvatskoj, da svi koji se ne uklapaju u nacionalni konsenzus su i tada i sada, izloženi demonizaciji i zaslužuju kriminalizaciju i novčane kazne, zaključila je Zajović.

U prisustvu mnogih kolega i poštovalaca, na promociji u CZKD prikazan je dokumentarni film „Ostavila je trag u nama“ sastavljen od inserata TV i radio nastupa Tagirov, novinarke, antifašiste i borca za ljudska prava i pravdu.

Knjiga „J’accuse! Optužujem!“ u izdanju Documenta, Zagreb i Žena u crnom, predstavljena je pre tri dana u Zagrebu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari