Predstavljena LMS platforma za onlajn učenje 1Panel diskusija "Prednosti elektronskog učenja" Foto: Promo

U trening centru Nacionalne akademije za javnu upravu danas je organizovana panel diskusija na temu Prednosti elektronskog učenja.

Na samom početku, predstavljena je LMS (Learning Management System) platforma za onlajn učenje, koja od danas svim registrovanim državnim službenicima nudi mogućnost da pristupe onlajn obukama iz dve oblasti: Inspekcijski nadzor i Opšti upravni postupak.

Dražen Maravić, v.d. direktora NAJU istakao je na početku panea da brz tehnološki napredak ljudske civilizacije uzrokuje evolucione potrebe za promenama u obrazovanju i da se prihvataju novi standardi koji, u znatnoj meri, pomeraju staromodna shvatanja i koncepte nastave i znanja.

Predstavljena LMS platforma za onlajn učenje 2
Dražen Maravić Foto: Promo

„Savremeno obrazovanje zahteva transformaciju „tradicionalnog modela redukcije znanja“ u model „aktivne izgradnje znanja“ gde su treneri i polaznici partneri u zajedničkom delovanju na izgradnji baze znanja koju treba usvojiti. Imajući sve ovo u vidu, Nacionalna akademija, kao centralna institucija stručnog usavršavanja službenika, razvila je LMS platformu kao sredstvo za elektronsko učenje. Učenje postaje dostupno svim državnim službenicima, bez obzira gde se oni nalaze. Verujemo da će promena perspektive službenika ka modernom načinu edukacije kreirati pozitivne promene koje će osetiti i građani i privreda“, izjavio je Maravić.

Siniša Barjaktarević, rukovodilac grupe za IT NAJU je istakao da moderna LMS platforma omogućava fleksibilnost vremena i prostora, individualizovano učenje polaznika, raznovrsne obrazovne materijale, interaktivnost u komunikaciji, merenje efekata učenja i smanjene troškove prilikom sprovođenja obuka.

LMS interfejs je izgrađen i dizajniran na način da bude veoma pregledan i jasan, kako bi službenici veoma lako mogli da ga koriste, dodao je on.

Moderator panela bio je Zoran Stanojević, a panelisti Danilo Rončević, Služba za upravljanje kadrovima, Daniel Varga, United Nations Development Program, Marija Kujačić, Kancelarija za informacione tehnologije, Ivan Milivojević, Stalna konferencija gradova i opština, Milan Stefanović, ekspert za inspekcijski nadzor i Momir Đekić, TeleGroup Innovation.

Svi učesnici panel diskusije, složili su se u tome da je korišćenje onlajn modela obuka veoma korisno kao osnova za dalji rad i usavršavanje u kombinaciji sa klasičnim metodama učenja. Takođe, istakli su veliku važnost prilagođavanja nastavnih materijala ciljnoj grupi obuke, ukazivanje na primere iz prakse, motivisanje i podsticaj polaznika obuke za aktivno uključivanje u diskusije i razmenu iskustava sa drugim polaznicima.

Glavne prednosti elektronskog učenja koje su panelisti naveli tokom diskusije bile su: sloboda izbora teme, termina i lokacije učenja, pozitivan stav poslodavaca prema zaposlenima koji se razvijaju i pokazuju interesovanje da koriste moderne resurse, manji troškovi, gejmifikacija učenje čini atraktivniji i na raspolaganju je znanje najboljih predavača.

Panel je organizovala NAJU, uz podršku OEBS-a i USAID-ovog Projekta saradnje za ekonomski razvoj. Panelu je prisustvovalo 80 učesnika, a za sve koji nisu bili u mogućnosti da dođu, organizovan je i live streaming događaja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari