Predstavnica njujorškog Komiteta za zaštitu novinara o presudi za ubistvo Ćuruvije: Takav stepen licemerja srpskih vlasti nisam do sada videla 1Foto: Vojin Radovanović

Sada je jasno da se u Srbiji ništa nije promenilo od vremena Slobodana Miloševića, komentar je predstavnice njujorškog Komiteta za zaštitu novinara (CPJ) Gulnoze Said povodom presude Apelacionog suda u Beogradu kojom su okrivljeni Radomir Marković, Milan Radonjić, Miroslav Kurak i Ratko Romić oslobođeni krivice u slučaju ubistva novinara Slavka Ćuruvije.

To je vrlo jasna poruka vlasti da svako ko se usudi da ubije novinara može proći nekažnjeno. To je veoma opasna poruka, naglasila je ona za Glas Amerike.

Sama činjenica da je slučaj trajao toliko godina, sa toliko mnogo zastoja, imala je zastrašujuć efekat na medijsku zajednicu Srbije, smatra Said i podseća da je u vreme Miloševića, svako mogao da ubije novinara – pogotovo službenici Državne bezbednosti, samo zbog kritike vlasti.

Medijska zajednica, koja je već bila veoma oprezna u izveštavanju, će postati još opreznija – verovatno primenjujući autocenzuru. Svedoci smo sličnih scenarija i u drugim zemljama, predvidela je Said.

Ona napominje da je oslobađajuća presuda veoma loš razvoj događaja za novinarstvo, medije i vlast u Srbiji.

Da budem iskrena, ogorčena sam! To je mnogo više od samog razočaranja. Prvo, zbog oslobađajuće presude, a drugo – zato što je presuda doneta pre 10 meseci i objavljena tek prošlog petka. Takav stepen licemerja, kao kod srpskih vlasti, nisam do sada videla, istakla je Said.

Said je podsetila da se Komitet za zaštitu novinara slučajem ubistva novinara Slavka Ćuruvije bavio duže od dve decenije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari