Predstavnici inicijative „Pravda za Nikolinu“ razgovarali sa Vesićem i Gašićem: Roditelji dece poginule u saobraćaju traže pooštravanje zatvorskih kazni 1Foto: Z. S. M.

Grupa roditelja čija su deca poginula u saobraćajnim nesrećama, okupljenih u inicijativu „Pravda za Nikolinu“ juče su imali sastanak sa ministrom unutrašnjih poslova Bratislavom Gašićem i ministrom saobraćaja Goranom Vesićem.

Vukašin Mrđić, otac četvorogodišnjeg dečaka koji je poginuo u novembru 2020. godine, za Danas ističe da je bio iskreno iznenađen razumevanjem koji su ministri Gašić i Vesić pokazali za njihovu inicijativu.

– Nama je Bratislav Gašić na početku sastanka rekao da ga ne posmatramo kao političara i ministra, već kao oca. On i Vesić su seli sa nama i razgovarali smo šta može da se uradi kako bi nam svima bilo bolje, kazao je Mrđić.

Prema njegovim rečima, članovima inicijative je zakazan sastanak sa ministarkom pravde Majom Popović za ponedeljak, dodajući da im je rečeno da će i predstavnici inicijative biti uključeni u radnu grupu za izradu izmena Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima.

Podsetimo, osnovni zahtev roditelja čija su deca poginula u saobraćaju je drastično pooštravanje sankcija za teško delo protiv bezbednosti saobraćaja. Trenutno, najviša kazna koju za ovo delo predviđa krivični zakonik je 12 godina zatvora. Prema mišljenju roditelja iz inicijative, ta kazna ne bi smela da bude ispod 15 godina.

Do formiranje ove inicijative došlo je nakon što su roditelji trinesetogodišnje Nikoline Janković, koja je poginula u saobraćajnoj nesreći u Kragujevcu, pokrenuli potpisivanje peticije. U peticiji se traži da sudovi počinioce teških dela protiv bezbednosti saobraćaja drže u pritvoru do izricanje kazne, kao i da počinioci ovih dela sa fatalnim ishodom dobiju između 15 i 30 godina zatvora.

U trenutku pisanja ovog teksta, peticiju je potpisalo skoro 20 hiljada ljudi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari