Preko kadrovske liste do ključeva: Kako su deljeni stanovi u PTT Srbija od 1996. do 2000. 1Foto: Radenko Topalović

Šanse da u redovnoj proceduri dobijete stan u PTT direkcijama u periodu od 1996. do 2000. godine bile su bliske nuli, ali ako ste se našli na kadrovskoj listi ključevi od stana su bili na dohvat ruke, pisao Danas pre 20 godina.

Kroz seriju tekstova naš list bavio se temom kako su deljeni stanovi u Javnom preduzeću PTT saobraćaja „Srbija“ od 1996. do 2000, ocenjujući da su kadrovski stanovi bili značajna poluga moći tadašnje vlasti.

Naime, Komisija koja je preispitivala odluke i ugovore o dodeli stanova i snambenih zajmova u direkcijama ovog preduzeća utvrdila je da su u redovnoj proceduri dodeljeni samo jedan stan, sedam stambenih zajmova i četiri stana sdolidarnosti za zaposlene koji su blii u teškoj materijalnoj situaciji.

„Koliko su ti kadrovi bili zaista neophodni kao stručnjaci može se samo nagađati, ali ostaje činjenica da su njima tokom tih pet godina dodeljena čak 82 stana, a sem toga neki su dobili zajmove, neki službene stanove, a neki stanove na čuvanje“, navodi Danas.

Kompletna digitalna arhiva svih brojeva Danasa od 1997. do danas dostupna članovima Kluba čitalaca Danasa na portalu klub.danas.rs.

Kako se dodaje, u redovnoj proceduri poštovan je pravilnik o dodeli stanova i nije bilo nepravilnosti, ali ih je zato bilo kod kadrovskih stanova.

„Najpre treba raščistiti odnose sa Telekomom u kome je zaposleno 28 radnika, koji su dobili stanove od PTT-a. U preostalih 54 predmeta komisija je ustanovila da su u čak 32 slučaja utvrđene ili nepravilnosti ili nedostatak neophodnih podataka“, navodi naš list.

Prema pisanju Danasa, utvrđeno je i da je bilo deset slučajeva onih kojima je dodeljen drugi stan, iako su već pre toga oni ili njihovi bračni drugovi imali stanove ili bili suvlasnici drugog stana. U sedam slučajeva je preduzeću bila čak predočena ta činjenica, a u tri slučaja je prećutana.

Danas navodi primer Milana Brujića, tadašnjeg pomoćnika generalnog direktora Preduzeća za poštanski saobraćaj, koji je već bio vlasnik trosobnog stana dobijenog od PTT-a, nakon čega mu je dodeljen i dvosoban stan, mimo pavilnika.

Upravnik pošte u Guči i generalni sekretar Sindikata PTT Srbije Milan Dukić imao je stan u Guči, a dodeljen mu je i jednoiposoban stan u Beogradu. Radni odnos u preduzeću prekinut mu je 5. aprila 2001. godine zbog falsifikovanja diplome.

Stan za 22 dana radnog staža

Na listi Komisije za preispitivanje odluka o dodeli stanova i stambenih zajmova u javnom preduzeću PTT Srbija bilo je i onih koji su svoje manje stanove usptupali preduzeću da bi dobili veće.

Tako je recimo Mirko Božić, direktor RJ poštanskog saobraćaja Novi Sad dvoiposoban stan u Bačkoj Palanci koji je dobio od preduzeća usptupio za troiposoban u Novom Sadu.

Preko kadrovske liste do ključeva: Kako su deljeni stanovi u PTT Srbija od 1996. do 2000. 2
Foto: Arhiva Danasa

Radojica Jocić, direktor RJ PTT Smederevo je bivšoj supruzi ustupio dvosoban stan. Na osnovu zajma koji je 1995. godine dobio od preduzeća kupio je za sebe dvosoban stan u Smederevu, a taj stan je kasnije ustupio investitoru za deo većeg.

Ferid Hamidović, pomoćnik direktora za marketing i poslovne komunikacije, dvoiposoban stan od 65 kvadrata ustupio je preduzeću, a dodeljen mu je troiposoban stan od 91 kvadrat. Interesantno je da je u momentu dodele stana imao samo 22 dana radnog staža u JP PPT.

Za pet godina direktoru stambeno pitanje rešavano dva puta

Kako navodi Danas, za tih pet godina bilo je ljudi kojima je stambeno pitanje rešavano i po dva puta. Aleksa Jokić, generalni direktor preduzeća bio je vlasnik dvosobnog stana u Valjevu, koji je ustupio preduzeću. Nije bilo podataka o njegovoj stambenoj situaciji u Beogradu, gde je živeo i radio od 1992. godine.

„Jokiću je najpre dodeljen višesobni stan od 165 kvadrata koji je kasnije „zamenio“ za 256 kvadrata bez procene tržišne vrednosti“, piše Danas, dodajući da je Komisija ocenila da je odluka o dodeli većeg stana protiv pravilnika, jer je već imao više nego rešene stambene potrebe.

U jednom od tekstova Danas piše i da su za većinu „kadrova“ PTT Srbija, među kojima su bili i šefovi magacina, odobravani krediti suprotno pravilima.

„Od 35 dodeljenih zajmova po kadrovskom osnovu u 13 slučajeva bilo je nepravilnosti i postoji sumnja da činjenice nisu pravilno i potpuno utvrđene“, ističe se u jednom od tekstova.

Pozivajući se na izveštaj Komisije, Danas prenosi i da je na toj listi bio i Drago Čović, tadašnji direktor Samostalnog sektora za odbranu. On je već bio vlasnik trosobnog stana u Beogradu a stambeni zajam u iznosu od 400.000 dinara za kupovinu jednosobnog stana u Beogradu, površine 32 kvadrata isplaćen mu je 1. juna 2000. godine. U momentu dobijanja zajma, Čović je bio samo devet meseci zaposlen u preduzeću.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari