Prekršajni sud u Nišu bez zahteva za kažnjavanje zbog nepoštovanja mera za suzbijanje epidemije 1 Ilustracija Foto: wikipedija / Maxim

U poslednjih oko mesec dana Prekršajnom sudu u Nišu nije podnet nijedan zahtev za pokretanje prekršajnog postupka zbog kršenja Odluke o komunalnom redu u delu koji se odnosi na poštovanje mera u cilju suzbijanja epidemije korona virusa, rekao je za agenciju Beta predsednik suda Mišel Marković.

On je podsetio da je Skupština grada Niša u prvoj polovini septembra izmenila Odluku o komunalnom redu i dopunila je odredbama koje imaju za cilj sprečavanje širenja zaraze, ali, dodao je, po novoj izmenjenoj odluci nije stigao do sada nijedan zahtev za pokretanje prekršajnog postupka.

Prekršajni sud je u avgustu odbacio 14 zahteva gradskog Sekretarijata za inspekcijske poslove za pokretanje prekršajnog postupka protiv ugostiteljskih radnji i maloprodajnih objekata zbog nepoštovanja mera za suzbijanje virusa Kovid-19.

Sud je odbacio zahteve Sekretarijata, uz obrazloženje da se radi o „nenadležnom organu” za podnošenja zahteva, i uz napomenu da je za to nadležna republička inspekcija.

U obrazloženju suda, prilikom odbacivanja zahteva je takođe navedeno da Skupština grada nije propisala pomenute mere kao prekršaj i da Štab za vanredne situacije ne može da propisuje prekršajne kazne.

Skupština grada Niša je nakon toga, u prvoj polovini septembra izmenila postojeću Odluku o komunalnom redu i dopunila je odredbama koje se tiču kršenja mera za suzbijanje širenja epidemije poput mere nošenja maske, držanja distance i ograničavanja broja lica u zatvorenom prostoru.

Izmenama Odluke o komunalnom redu predviđene su kazne od 150.000 dinara za pravna lica, kazne od 75.000 za preduzetnike i kazne od 25.000 dinara za fiizička lica.

Predsednik Skupštine grada Niša Borislav Džunić rekao je da izmena Odluke o komunalnom redu „daje osnovu da Prekršajni sud ima osnova za izricanje kazni”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari