Prelević nakon Vučićeve izjave: Direktor BIA je počinio krivično delo 1Foto: FoNet/Božana Pavlica

Izjava predsednika Srbije Aleksandra Vučića da je kontakt direktora Bezbednosno informativne agencije (BIA) Bratislava Gašića i vlasnika plantaže marihuane „Jovanjica“ Predraga Koluvije bio bezvezan, govori da mi živimo u bezveznoj državi, rekao je danas advokat Božo Prelević.

Prelević je agenciji Beta kazao da bi Gašića trebalo sudski goniti zbog zloupotrebe službenog položaja, zašta je zaprećena kazna do 12 godina zatvora.

„Zanimljiva je Vučićeva teza da je sastanak direktora BIA i vlasnika narko-plantaže bio ‘bezvezan’. Po toj logici ‘bezvezan’ je bio i nedavni sastanak Koluvije s makedonskim proizvodjačem marihuane i predstavnikom Vojno-obaveštajne agencije (VOA) u Nišu. ‘Bezvezno’ je i to što je u ‘Jovanjici’ zaplenjeno 1,4 tone marihuane, što po Vučiću nije neka količina. Potpuno je ‘bezvezno’ i to što se Koluvijina odbrana nalazi na sajtu Srpske napredne stranke i što su njegovu plantažu posećivali ministar Aleksandar Vulin i drugi visoki predstavnici SNS-a“, naglasio je Prelević.

Po njegovim rečima, „bezvezno“ je i to što je pripadnik VOA Saša Vujisić, koji je obezbedjivao „Jovanjicu“, pobegao u američku ambasadu u Ljubljanu, a zatim prebačen u Ameriku.

„‘Bezvezno’ je i to što prete inspektoru Slobodanu Milenkoviću koji je otkrio narko-plantažu. ‘Bezvezno’ je i to što je optužnica pred Specijalnim tužilaštvom za organizovani kriminal stala na pravnu snagu. Sigurno je ‘bezvezno’ što Koluviju zastupa član Državnog veća tužilaštva i funkcioner SNS-a Vladimir Djukanović. Ako je sve ovo ‘bezvezno’ onda je jasno da mi živimo u bezveznoj državi“, ocenio je advokat.

Istakao je da je svaki od navedenih „bezveznih“ detalja dovoljan razlog da padne vlada.

Na pitanje Bete, da li bi Tužilaštvo trebalo da ispita direktora BIA o njegovom razgovoru s vlasnikom narko-plantaže, Prelević je rekao da su svi koji žele da otrkriju istinu o „Jovanjici“ pod velikim pritiskom i na meti vrha vlasti.

„Da ne živimo u bezveznoj državi, tužilac bi morao da reaguje. Zaposleni iz BIA su u ‘Jovanjici’ bili na službenom zadatku. Dakle, njih je neko poslao da čuvaju plantažu marihuane i da štite Koluviju. Susret direktora BIA Bratislava Gašića s Koluvijom, kao i njegov nalog službenicima da čuvaju ‘Jovanjicu’ je krivično delo zloupotreba službenog položaja, zašta je zaprećena kazna do 12 godina zatvora“, naglasio je Prelević.

Dodao je da direktor BIA nema šta da razgovara s osobom kod koje je pronadjeno 1.400 kilograma droge.

„Obaveza direktora BIA je da hapsi velike narko-dilere, a ne da im pruža zaštitu. To što je uradio Gašić je dovoljno za 12 godina zatvora. Ako je Gašić, povodom ‘Jovanjice’ primao naredjenja iz samog vrha vlasti, onda i oni snose krivičnu odgovornost“, zaključio je advokat Božo Prelević.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da je istina da je direktor Bezbednosno informativne agencije Bratislav Gašić imao kontakt s vlasnikom imanja „Jovanjica“ Predragom Koluvijom i dodao da je kontakt bio „bezvezan“, kao i da o njemu postoji službena beleška.

„Da, znali smo i o tome smo vam govorili. Rekao sam vam da su mnogi ljudi iz VBA, VOA pre svega, i BIA bili u kontaktu s njima. I pre svega iz Ministarstva unutrašnjih poslova. Svi su bili uvezani na različite načine. Bata Gašić nije želeo da sakrije svoj kontakt iako mu je to bilo ponudjeno iz MUP-a“, rekao je Vučić.

On je dodao da je kontakt bio „potpuno bezvezan“ i da o tome postoje dve službene beleške, jedna u MUP-u, druga u BIA. Kako je rekao, postojao je jedan kontakt Gašića i Koluvije.

Vučić je rekao da je siguran da Gašić ništa protivpravno nije učinio, a da ako jeste – treba da odgovara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari