Prema popisu iz 2011. godine, skoro svaka druga porodica u Kraljevu je imala samo jedno dete 1Kraljevo: Foto: Nenad Kovačević

Prema popisu iz 2011. godine, skoro svaka druga porodica u Kraljevu je imala samo jedno dete.

Na osnovu podataka iz aktuelne Strategije razvoja Kraljeva, piše portal Krug.rs, od oko 37.200 porodica njih oko 11.000 su bez dece (10.500 bračnih parova i oko 500 vanbračnih zajednica).

Bračnih parova sa decom u Kraljevu je oko 19.500, a vanbračnih oko 500.

U gradu je oko 5.000 samohranih majki i oko 1.200 samohranih očeva.

Između dva popisa stanovništva, 2002. i 2011. godine, broj potpunih porodica sa decom je smanjen sa 24.000 na 20.000.

Samo jedno dete ima 52 odsto porodica, oko 42 odsto su porodice sa dvoje dece, dok svega oko šest odsto čine porodice koje imaju troje, četvoro, petoro, šestoro ili više dece.

Najviše bračnih parova koji nemaju decu živi u ruralnim delovima.

https://www.krug.rs/projekti/prema-popisu-iz-2011-skoro-svaka-druga-porodica-u-kraljevu-imala-je-samo-jedno-dete/

Prema inicijalnom istraživanju, koje je portal Krug napravio na malom uzorku, kao dominantan stav za problem nataliteta građani su naveli stavove u vezi sa finansijskom situacijom (59 odsto), probleme u funkcionisanju države, a na trećem mestu su mladi koji se, po anketiranima, nisu dovoljno snašli.

Većina građana je, tokom mini-telefonske ankete, koju je uradio portal Krug.rs, čula za mere države za podsticanje rađanja, ali smatra da je novac „u kešu“ vredniji od olakšica i smanjenja troškova.

Njih 90 odsto je navelo da je važno podsticati zapošljavanje mladih, roditeljima omogućiti fleksibilno radno vreme i povećati broj pokušaja za vantelesnu oplodnju, koje finansiraju država ili lokalna samouprava.

Građani Kraljeva, pre svega pripadnici ciljnih grupa, koje je portal u tom projektu definisao, o važnim demografskim temama trenutno nisu dobro informisani, jer ovakve teme ne mogu dobro da se pokriju dnevnim izveštajima, već zahtevaju, navodi Krug. rs, analizu, istraživanje, promišljanje, traganje za adekvatnim sagovornicima koji mogu da daju adekvatne odgovore na pokrenute teme.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari