Preminula rediteljka Lilijana Ivanović 1Foto: NP Toša Jovanović - Lilijana Ivanović

Pozorišna rediteljka Lilijana Ivanović preminula je u Zrenjaninu, u 75. godini života, saopštilo je Narodno pozorište “Toša Jovanović”.

Ivanovića je rođena 1946. godine u Strugi. Diplomirala je pozorišnu režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu u klasi profesora Svetozara Rapajića.

U Narodnom pozorištu „Toša Jovanović” u Zrenjaninu bila je zaposlena kao stalni reditelj i umetnički direktor punih 18 godina, od 1974. do 1993. godine.

Podjednako uspešna i predana bila je u režijama predstava Dramske i Lutkarske scene. Režirala je predstave i u Amaterskom pozorištu „Madač”.Ukupno je potpisala čak 74 režije u zrenjaninskom pozorištu.

Preminula rediteljka Lilijana Ivanović 2
Foto: NP Toša Jovanović – Lilijana Ivanović

„Lilijana Ivanović je u zrenjaninskom Narodnom pozorištu potpisala najveći broj režija kao stalni reditelj, s promenljivim rezultatima, ali nikad ispod određenog nivoa. Vredno je istaći njeno apsolutno poverenje u snage postojećeg ansambla, jer je izuzetno retko zahtevala pomoć glumaca iz drugih sredina. Treba istaći njenu režiju predstave „Kraj vikenda” po tekstu Mome Kapora u kojoj je maestralno iskoristila privatan odnos dvoje glumaca, Svetlane Utješanović i Miloja Buce Ivanovića. Time je unela dovoljnu količinu autentične emocije sa mnogo naizmeničnog i prepoznatljivog bračnog prepucavanja sa pasažima setnih izmirenja“, saopštilo je Narodno pozorište „Toša Jovanović“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari