Preminuo Predrag Marić, načelnik Sektora za vanredne situacije 1Foto: FoNet/ Dragan Antonic

Dugogodišnji načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić preminuo je od posledica virusa korona, javio je RTS.

Predragu Mariću virus korona je potvrđen krajem decembra i posle blagih prvih simptoma njegovo stanje se pogoršalo tokom januara.

Predrag Marić je rođen 14. maja 1964. u Smederevu. Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Beogradu 1990, gde je završio i specijalističke studije iz oblasti terorizma, organizovanog kriminaliteta i korupcije.

U MUP-u Srbije je radio od 1990. Obavljao je upravno-pravne poslove, kao i poslove kontrole prometa opasnih materija do 2003. godine, kada je raspoređen na mesto načelnika Odeljenja za inspekcijski nadzor u Upravi protivpožarne policije.

Dve godine kasnije postaje načelnik Uprave za zaštitu od požara i spasavanje MUP-a Srbije, a od juna 2006. i savetnik ministra unutrašnjih poslova.

Naredne godine imenovan je za pomoćnika ministra unutrašnjih poslova i načelnika Sektora za vanredne situacije u MUP-u. Na sednici Vlade 8. marta 2012. godine mandat mu je produžen za dodatnih pet godina.

Odlikovan je ordenom Nacionalnog reda za posebne zasluge u rangu viteza francuske države za poseban doprinos prilikom izgradnje sistema zaštite i spasavanja i samog Sektora za vanredne situacije.

Ukazom predsednika Republike Srbije za svoju predanost radu odlikovan je zlatnom medaljom za revnosnu službu 2011. Ugledna nagrada „Najbeograđanin“ uručena mu je 2009.

Autor je knjiga „Terorizam i organizovani kriminal“, „Upravljanje vanrednim situacijama“ i „Promet eksplozivnih materija“.

Bio je predavač na Kriminalističko-policijskoj akademiji u Beogradu na predmetu Sprečavanje i suzbijanje požara, havarija i eksplozija od 2010. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari