Nakon što je u Vranju postignut dogovor o ulasku 10 odbornika URS u vladajuću koaliciju, to bi narednih dana moglo da se desi i u opštini Trgovište. Nakon majskih lokalnih izbora u Trgovištu je formirana koalicija SPS – DS – SNS – Reformistička stranka, koja je imala 15 od ukupno 25 odborničkih mesta.

U opoziciji su, uprkos činjenici da su osvojili čak 10 mandata, ostali odbornici URS na čelu sa Darkom Tomićem, predsednikom opštine u bivšem sazivu. Ukoliko usledi političko preslikavanje iz Vranja u SO Trgovište, neće biti opozicije i svi će biti deo lokalne vlasti.

– Treba poštovati volju građana. Odbornici URS izabrani su legalno i nemam ništa protiv da i oni participiraju u lokalnoj vlasti – objašnjava novonastalu situaciju aktuelni predsednik Opštine u Trgovištu Radosav Jordanović (SPS). On računa da će „pojačanje iz URS samo biti dodatni kvalitet u funkcionisanju lokalne samouprave“, uprkos činjenici da je između njega i lidera URS u ovoj opštini Darka Tomića bilo žešćih političkih razilaženja, pa čak i netrpeljivosti.

Na drugoj strani, Darko Tomić ne odustaje od kritika, pa i optužbi na račun lokalne samouprave i najavljuje da oni neće biti „dekorativna participacija u funkcionisanju aktuelne koalicije“.

„Ukoliko uđemo u vlast, moraćemo prvo da pročistimo mnoge stvari kako bi nastavili sa normalnim radom. Tvrdim da nećemo dozvoliti sukobe interesa i nepotizam koji sada vladaju“, pojasnio je Tomić u izjavi za lokalne medije. Po njegovom mišljenju „obaveza odbornika URS je da rade u interesu građana koji su ih birali i oni neće pristati da lični interesu budu ispred potreba cele opštine, koja je najnerazvijenija u Srbiji“.

„Politika je najunosniji zanat i od njega najviše koristi imaju političari, koji malo pažnje obraćaju na narod. Mi smo podeljeni na one koji su za Jordanovića, i one koji su za Tomića, pa boljitka neće biti dok se oni međusobno svađaju“, komentarišu u Trgovištu. No, ovakva situacija ostavlja prostor i za nove političke kombinatorike i nagodbe s obzirom da URS ima 10 odbornika, a za većinu u donošenju odluka nedostaju im samo tri odbornika.

Opština Trgovište ima 5.200 stanovnika. Od privrednih subjekata funkcioniše samo Fabrika dečjih krevetića Simpa u selu Radovnica. U varoši nema hotela, banke, a stanovnici preživljavaju od prodaje ogrevnog drveta, krompira i sezonskih šumskih plodova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari