Presuda protiv odgovornog urednika Kurira zbog povrede dostojanstva Jugoslava Ćosića 1Foto: Miroslav Dragojević

Viši sud u Beogradu doneo je presudu protiv odgovornog urednika dnevnog lista Kurir i sajta Kurir.rs Rajka Nedića, kojom je utvrdio da je povređeno pravo na dostojanstvo ličnosti bivšeg direktora vesti N1 Jugoslava Ćosića, objavljivanjem informacija da je Ćosić „lažov“, da je navodno kršio pravila novinarske profesije i da je navodno rukovodio tom televizijom tako da ona pristrasno izveštava u vezi sa epidemijom koronavirusa kako bi se destabilizovala vlast u Srbiji.

Kako je javila televizija N1, tekstovi zbog kojih je doneta presuda objavljeni su u dnevnom listu Kurir i na sajtu Kurir.rs tokom vanrednog stanja uvedenog 2020. godine povodom epidemije korona virusa, pod naslovima „Pozadina opasnog izveštavanja N1! Iza svega se krije profit vlasnika, preko korone guraju svoje na vlast“ i „Korona profiteri! Hajka na čuvenog epidemiologa: svesno ruše Kona i zdravstveni sistem zbog svojih interesa“.
Sud je takođe zabranio odgovornom uredniku Kurira da ponovo objavi navedene informacije u ovim medijima.

Ova presuda Višeg suda u Beogradu nije konačna i protiv nje je dozvoljena žalba.

Prethodno je, 2020. godine, Savet za štampu utvrdio da navedeni tekstovi krše više obaveza iz Kodeksa novinara Srbije, uključujući i onu da su sa novinarstvom nespojivi iznošenje neosnovanih optužbi, kleveta i glasina, što se pominje i u presudi Višeg suda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari