Dragan J. Vučićević neće morati u zatvor zbog Žakline Tatalović 1foto Antonio Ahel/ATAImages

Prvi osnovni sud u Beogradu, koji je presudio vlasniku i uredniku Informera Draganu J. Vučićeviću po tužbi novinarke N1 Žakline Tatalović, nije preinačio novčanu kaznu u kaznu zatvora, objavila je Tatalović. Vučićeviću presuda nije uručena duže od godinu dana, tako da mu ni novčana kazna ne može biti zamenjena zatvorskom.

Kako se vidi iz odgovora Prvog osnovnog suda, koji je novinarka N1 objavila na Tviteru, Vučićević koji je zbog vređanja Žakline Tatalović morao da plati 200.000 dinara, nije izmirio tu obavezu, niti mu je novčana kazna preinačena u zatvorsku.

Presuda Prvog osnovnog suda iz septembra 2021. godine potvrđena je i pred Višim sudom 3. marta prošle godine, a sud napominje da ta presuda još nije ni uručena Vučićeviću. Tek uručivanjem presude osuđenom počinje da teče rok za plaćanje novčane kazne, a po isteku tog roka moguće je da dođe do zamene novčane kazne kaznom zatvora.

Žaklina Tatalović i Jugoslav Ćosić tužili su Vučićevića zbog uvreda iznetih na Tviteru. Vučićević je osuđen na novčanu kaznu, ali je u više navrata javno rekao da odbija da plati i da će umesto toga ići u zatvor.

Gostujući na TV Hepi prošlog vikenda, on je pokazao dopis Drugog osnovnog suda u kojem se poziva da se javi na izdržavanje zatvorske kazne 3. aprila jer je odbio da plati kaznu od 200.000 dinara, koja mu je presuđena zbog vređanja Jugoslava Ćosića.

Urednik Informera je zapretio da će štrajkovati glađu ako ode u zatvor, a novinarska udruženja je prozvao zbog ćutanja o njegovom slučaju.

Iako je u svojim medijskim nastupima govorio da u zatvor ide zbog „verbalnog delikta“, istina je da je u zatvor pozvan jer je odbio da novac plati državi, a ne novinarima, a poziv za zatvorsku kaznu je otplata, odnosno, odrađivanje kazne državi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari