Pretio novinaru da će mu razbiti glavu, sud ga oslobodio 1Foto: Freeimages/Janson Morison

Osnovni sud u Novom Pazaru oslobodio je optužbe N.M. da je 2020. godine u krugu Opšte bolnice pretio uredniku portala „Snews“ Medinu Haliloviću i ugrozio njegovu sigurnost, objavio je danas Radio Sto plus.

Sud je saopštio da je sudija oslobadjajuću presudu doneo na osnovu četiri dokaza od kojih je najvažniji to što je Halilović u „slobodnom izlaganju na glavnom pretresu rekao da se tom prilikom nije osetio ugroženo i uplašeno, već uvređeno drskim ponašanjem optuženog“.

„Samim tim nisu ostvareni elementi krivičnog dela ugrožavanje sigurnosti“, navodi se u saopštenju Osnovnog suda.

Dodaje se i da je Halilović davao različite izjave u policiji i tužilaštvu, i da je većina svedoka kazala da nije čula pretnje optuženog, već samo da je vikao.

U saopštenju se navodi i da veštak nije mogao da na video snimku događaja nadje inkriminišuće reči.

Halilović je izjavio da presudu smatra „ponižavajućom, poražavajućom i očekivanom“.

„Ne očekujem pravdu i pravičnost od Osnovnog suda u Novom Pazaru. Ovaj sud je još jednom poslao poruku da siledžije, kriminalci, plaćenici i primitivci mogu slobodno da nasrću na novinare, napadaju ih, vredjaju i ponižavaju pred svima i sve to rade uz saradnju sa policijom i nosiocima javnih ovlašćenja“, kazao je on.

Naveo je da se presuda zasniva na nalazu i mišljenju, kako je ocenio, nekompetentnog IT veštaka koji nije mogao sa sigurnošću da utvrdi reči koje mu je uputio okrivljeni, a da je postupajući sudija odbio njegov predlog da se angažuje ekspert za analizu audio sadržaja.

Najavio je da će se tužilac žaliti na tu presudu, a da će on, u svojstvu oštećenog, podneti pismene pritužbe Visokom savetu sudstva, Ministarstvu pravde i Komori sudskih veštaka, i obavestiti novinarska udruženja i organizacije za zaštitu ljudskih prava.

Incident zbog kojeg je vodjen postupak pred Osnovnim sudom desio se u vreme epidemije korona virusa, u krugu Opšte bolnice, dok je Halilović intervjuisao gradjanina koji je štrajkovao gladju nezadovoljan radom te zdravstvene ustanove. ;Halilović je tada tvrdio da mu je N.M. prišao i povišenim tonom pretio da će mu „razbiti glavu“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari