Pretresi kuća savetnika Hašima Tačija 1Foto: Printscreen

U pratnji policije, istražioci Specijalnog suda za istraživanje zločina tokom sukoba na KiM pretresaju kuću Ismailja Sulje, savetnika bivšeg predsednika i haškog optuženika Hašima Tačija, prenose mediji u Prištini.

Današnja akcija nastavak je pretresa obavljenih prethodnih dana, u kojima su istražioci juče pregledali kuću Artana Behramija, takođe savetnika Hašima Tačija.

Dan ranije, u ponedeljak, izvršena je racija u kućama još dvojice bivših Tačijevih savetnika, Bljerima Šalje i Baškima Smakaja.

Šalja je bio i koorodinator prištinske delegacije u pregovorima sa Beogradom, a Smakaj prvi direktor obaveštajne informativne agencije Kosova, prenosi RTS.

Tači je sa grupom vođa bivše OVK uhapšen u novembru 2020 godine. Optužnica protiv Tačija, obuhvata i Kadrija Veseljija, Redžepa Seljimija i Jakupa Krasnićija.

Oni su, kao pripadnici Dreničke grupe OVK, u 10 tačaka optuženi za ubistva, nasilni nestanak osoba, progon i mučenje. Ta krivična dela kvalifikovana su kao zločini protiv čovečnosti i ratni zločini.

Zločini iz optužnice počinjeni su od marta 1998. do septembra 1999. na Kosovu i u Albaniji.

Kao ratni zločini, u optužnici su navedeni „nezakonito ili proizvoljno hapšenje i lišavanje slobode, surovo postupanje, mučenje i ubistva“, a kao zločini protiv čovečnosti „zatvaranje, drugi nehumani postupci, mučenje, ubistvo, prisilni nestanci lica i progoni“.

„Na nekoliko lokacija širom Kosova, kao i u Kukešu i Cahanu u severnoj Albaniji, pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) izvršili su krivična dela iz optužnice nad stotinama civila i lica koji nisu učestvovala u neprijateljstvima“, saopšteno je tada iz suda u Hagu.

Sud navodi da su „žrtve bile lica za koja se podozrevalo da ne podržavaju OVK i kasnije privremenu vladu Kosova“.

To su bili: „Srbi, Romi i Aškalije; katolici; civili za koje se verovalo da sarađuju sa srpskim vlastima ili da komuniciraju sa Srbima; Albanci koji su podržavali Demokratsku savez Kosova ili bili povezani sa tom strankom, kao i sa drugim strankama za koje se smatralo da su protiv OVK“.

Žrtve su, po optužnici, bili i „Albanci koji se nisu pridružili OVK ili nisu podržavali OVK i lica koja su na osnovu svog trenutnog ili bivšeg zaposlenja važili za protivnike OVK“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari