Prevencijom protiv diskriminacije 1Foto: Zoran Panić

Prema podacima MUP-a, broj ozbiljnih incidenata u obrazovnim ustanovama je smanjen u odnosu na prošlu i pretprošlu godinu, ali je u javnosti stvoren utisak da je nasilje u školama u porastu, zbog načina na koji se u medijima prikazuju neki slučajevi.

Cilj Ministarstva prosvete je da se preventivnim merama smanji broj slučajeva nasilja i diskriminacije u obrazovanim ustanovama, izjavila je Anamarija Viček, državna sekretarka u Ministarstvu prosvete.

Zaposleni u tom ministarstvu predstavili su juče organizacijama civilnog društva Pravilnik o postupanju ustanove u slučaju sumnje ili utvrđenog diskriminatornog ponašanja i vređanja ugleda, časti ili dostojanstva ličnosti, koji se od 1. septembra primenjuje u obrazovnim ustanovama u Srbiji.

– Ustanovama se predlaže da rade na predupređivanju diskriminacije, vređanja ugleda, časti ili dostojanstva ličnosti, podizanju svesti svih u ustanovi o negativnom delovanju na pojedinca, stvaranju sigurnog i podsticajnog okruženja, negovanju atmosfere saradnje, uvažavanja, razvijanju pozitivnog sistema vrednosti – kazala je Viček.

Ona je napomenula da u slučaju pojave diskriminatornog ponašanja, svaka ustanova mora poštovati određen redosled postupanja: proveravanje dobijene informacije, zaustavljanje diskriminatornog ponašanja, obaveštavanje i pozivanje roditelja, prikupljanje relevantnih informacija i konsultacije, preduzimanje mera i aktivnosti i praćenje njihovih efekata.

Pomoćnica ministra za osnovno obrazovanje Vesna Nedeljković je rekla da ovaj dokument treba da operacionalizuje odredbe iz Pravilnika o bližim kriterijumima za prepoznavanje diskriminacije u ustanovama obrazovanja, koji je donet 2016. Nedeljković je istakla da oba pravilnika donose važnu novinu, a to je definisanje segregacije kao posebno teškog oblika diskriminacije. Prema njenim rečima, rešavanjem ovog problema obrazovni sistem će biti ravnopravniji, pristupačniji i kvalitetniji za sve građane i građanke.

U izradi pravilnika Ministarstvo prosvete je sarađivalo sa kancelarijom Poverenika za zaštitu ravnopravnosti i UNICEF-om.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari