U Privrednom društvu „TE-KO Kostolac“ održana prezentacija koja je za temu imala predstavljanje budućih aktivnosti na pepelištima „Ćirikovac“ i „Srednje kostolačko ostrvo“. Otvarajući prezentaciju, Milutin Stanković, direktor proizvodno tehničkih poslova u Kostolcu je podsetio da je problem deponije pepela jedan od prioriteta kompanije koja se zalaže za primenu ekoloških standarda.

Takodje je naglasio da je pepelište „ Srednje kostolačko ostrvo“ pred zatvaranjem i da je nedavno razvejavanje pepela na selo Stari Kostolac ozbiljan razlog za ubrzavanje poslova na trajnom zatvaranju i rekultivaciji obe kasete A i B. O planovima radova na staroj deponiji pepela, „Srednje kostolačko ostrvo“, čije se zatvaranje planira tokom naredne i 2015. godine, govorili su predstavnici Rudarskog instituta iz Beograda, Milan Žugić, Dijana Vlajić i Pavle Stepanović. Ovaj stručni tim je takođe održao prezentaciju o budućim radovima na novom pepelištu u Ćirikovcu, koje je projektovano sa visokim stepenom zaštite životne sredine.

U toku je i investiciona aktivnost na povezivanju blokova TE „Kostolac A“ na sistem transporta pepela gustom hidromešavinom na novu deponiju u „Ćirikovcu“‚ što će stvoriti uslove i za zatvaranje stare deponije pepela. Nakon prezentacije, organizovan je i obilazak deponije pepela u Ćirikovcu, kada se prisutnima obratio i zamenik direktora PD „TE-KO Kostolac“, Aleksandar Jovanović: -Naša kompanija ulaže velike napore da bude društveno odgovorno preduzeće a naša namera je da svojim radom ne ugrožavamo ni životnu sredinu ni normalno funkcionisanje lokalnog stanovništva. Daćemo sve od sebe da u narednom periodu, pepelište „Srednje kostolačko ostrvo“ ne predstavlja ekološko žarište koje prouzrokuje velike probleme po ljude i prirodu. Mi smo i ovom prezentacijom završenog projekta pokazali ozbiljnost u nameri da se problem reši. Tokom ove godine planirano je da se 11 hektara na toj deponiji trajno zatvori.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari