– Pojavom Mikulaša na ulicama Subotice i otvaranjem prve izložbe božićnjaka u naselju Mala Bosna blizu Subotice, najavljen je i početak božićnih i novogodišnjih praznika. Svetog Mikulaša, koji je pandan Svetom Nikoli, katolici slave 6. decembra, a najatraktivniji deo tog praznika je podela poklona deci. Ti su pokloni za mnoge mališane zanimljiviji i od novogodišnjih, jer im ih Mikulaš ostavlja tokom noći u čarapi, koju su pripremili pre spavanja. Deo obeležavanja ovog praznika je i pojava Mikulaša na ulicama grada, gde oni dele bombone i deci i odraslima.

 

Ove godine Mikulaši, obučeni poput Deda Mraza, prošetali su i ulicama Bačkih Vinograda i Palića, a posetili su, po običaju, i dom za nezbrinutu decu „Kolevka“, i njenim malim stanarima podelili paketiće. Kada se obaveze završe, Mikulaši običavaju da sa decom i prolaznicima poziraju fotografu u centru ispred Gradske kuće.

Izložba božićnjaka koja je otvorena u Maloj Bosni jedna je od mnogih koje će se priređivati do Božića, a ima za cilj da pokaže umešnost domaćica u pripremi ovog važnog prazničnog kolača, koji na slikovit način govori o Isusovom životu i rođenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari