Prihvatilište za odrasla i stara lica u Beogradu tek sada ukinulo kovid mere 1Prihvatilište za odrasla i stara lica u Beogradu Foto: prihvatiliste.com

Prihvatilište za odrasla i stara lica u Beogradu konačno je ukinulo stroge mere i bez ograničenja otvorilo vrata korisnicima i korisnicama, osobama u situaciji beskućništva, saopštila je danas Mreža za borbu protiv beskućništva.

„Mere poput obaveznog negativnog antigenskog testa i trajne izolacije korisnika bile su ovoliko dugo na snazi zbog neobjašnjivih odluka epidemiologa Gradskog zavoda za javno zdravlje i inspekcije socijalne zaštite. Trajna izolacija znači zabranu svakog izlaska iz ustanove radi šetnje, odlaska u prodavnicu i ostalog. Pomenuti zavod i inspekcija su, suprotno važećim smernicama Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i suprotno praksi svih drugih ustanova socijalne zaštite u Srbiji, godinama insistirali da novi i korisnici koji već koriste usluge Prihvatilišta u Kumodraškoj ulici budu podvrgnuti kovid merama kojima je bio uslovljen njihov pristup uslugama smeštaja“, objasnili su saopštenju.

Ove negativne i štetne prakse ukinute su nakon udružene reakcije Inicijative A 11, organizacije – Adventistički humanitarni i razvojni rad (ADRA) i Mreže psihosocijalnih inovacija (PIN), članica Mreže za borbu protiv beskućništva.

Oni su se prošle godine obratili Poverenici za zaštitu ravnopravnosti, nakon čega su Prihvatilištu i drugim nadležnim organima upućene preporuke da preispitaju ovu restriktivnu i diskriminatornu praksu koja nije bila u saglasnosti sa važećim smernicama domaćih i međunarodnih zdravstvenih organizacija, niti je bila u interesu korisnika ove usluge socijalne zaštite.

Mreža za borbu protiv beskućništva upozorava da je poražavajuće što se tako dugo čekalo na epilog koji će korisnicima Prihvatilišta omogućiti slobodu kretanja i nesmetan pristup smeštaju u ovoj ustanovi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari