Prijava protiv Milorada Vučelića 1Milorad Vučelić Foto: starsport

Zaštitnik građana saopštio je danas da je, u okviru postupka kontrole, utvrdio da je Ministarstvo kulture i informisanja podnelo zahtev za pokretanje prekršajnog postupka protiv odgovornog urednika internet portala www.novosti.rs Milorada Vučelića zbog toga što je u objavljenom tekstu učinio prepoznatljivim identitet maloletnika.

Kako se navodi, zaštitnik je 4. februara po sopstvenoj inicijativi pokrenuo postupak kontrole pravilnosti i zakonitosti rada Ministarstva od kojeg je zatražio da pokrene odgovarajuće postupke kako bi utvrdilo da li su pojedini mediji svojim izveštavanjem o zlostavljanju dvoje dece u okolini Kovina povredili prava i interese te dece, te da preduzme potrebne mere iz svoje nadležnosti.

U izjašnjenju dostavljenom zaštitniku, Ministarstvo je navelo da je u postupku nadzora nad primenom Zakona o javnom informisanju i medijima utvrdilo da je odgovorni urednik internet portala www.novosti.rs, u tekstu koji je objavljen na internet stranici tog lista 3. februara, učinio prepoznatljivim maloletnika u informaciji koja može da povredi njegovo pravo ili interes, čime je postupio suprotno Zakona.

Ministarstvo je u izjašnjenju navelo da je protiv odgovornog urednika portala www.novosti.rs Milorada Vučelića podnelo zahtev za pokretanje prekršajnog postupka.

U istom postupku kontrole, zaštitnik je tražio izjašnjenje od Centra za socijalni rad u Kovinu koji ga je izvestio da se porodica dece nalazi na evidenciji Centra kao korisnik socijalnih davanja, kao i da nije imao saznanja o postojanju nasilja u porodici, niti je ono prijavljivano.

Centar u izjašnjenju navodi i da je dvoje dece odmah nakon saznanja da ih otac zlostavlja smešteno u hraniteljsku porodicu, dok su ostala deca hitno izmeštena u srodničku porodicu, koja je i prijavila događaj, a nakon toga je i njima je obezbeđena hraniteljska zaštita.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari