Prilika za mlade umetnike: Program mentorstva i boravka u Parizu 1Foto: FreeImages / Luca Biagiotti

Institut Evropske investicione banke (EIB) otvorio je poziv za prijave u okviru Programa za razvoj umetnika (ADP) za 2023. godinu, u saradnji sa Cite internationale des arts (Pariz), koji je namenjen umetnicima do 35 godina iz država kandidata za članstvo u EU, saopštila je EUINFO mreža.

Kako navode, program za razvoj mladih umetnika je jedinstven, jer nudi ne samo tromesečni boravak mladim umetnicima iz regiona u Parizu, već i program mentorstva koji podrazumeva da će mladi umetnici svoje veštine razvijati u saradnji sa iskusnim i priznatim evropskim umetnicima, poručeno je na prezentaciji Programa kojoj su prisustvovali mladi umetnici iz Srbije.

“Pariz je grad koji je inspirisao bezbroj umetnika iz različitih delova sveta i koji se smatra simbolom kreativnosti i domom umetničke zajednice. Ovaj program podrazumeva stvaranje umetničkih i kreativnih niti koje nas povezuje i koje nas čine Evropljanima. Umetnost stvara mostove, tera nas da rastemo i učimo iz sopstvenih razlika stvarajući tako prostor za istinsku kreativnost”, rekla je zamenica šefa Delegacije EU u Srbiji Plamena Halačeva.

Direktor regionalne kancelarije Evropske investicione banke za Zapadni Balkan Alesandro Bragonci naveo je da je ovo prvi put da je poziv otvoren za zemlje kandidate za članstvo u EU i da je to nastavak dugogodišnje podrške sektorima kulture, obrazovanja i naučnih istraživanja u Srbiji u koje je uloženo više od 415 miliona evra.

“Ponosni smo što podržavamo kulturni program i inicijativu koja podstiče ljudski razvoj, umetnost i kreativnost, koji su odraz društvenog i intelektualnog napretka svake države. Mladi i talentovani ljudi su vodeća snaga koja stoji iza tog procesa i zadovoljstvo je podržati društvene, kulturne, umetničke i inovativne potencijale”, rekao je Bragonci.

Program za razvoj mladih umetnika pokrenuo je Institut Evropske investicione banke, a šefica sekcije za kulturu i umetnost EIB-a Delfine Munro upoznala je lokalne umetnike sa mogućnostima koje program donosi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari