Prilika za studente: Praksa u javnoj upravi 1Foto: studentska stručna praksa u javnoj upravi

Studentima pet državnih univerziteta, 9. novembra svoja vrata otvoriće više od 50 organa javne uprave i ponuditi stručnu praksu pod njihovim okriljem. Sve to održaće se na drugom Sajmu studentske stručne prakse u javnoj upravi koji se održava u onlajn formatu, putem platforme koja je specijalno izrađena za ovaj događaj, i to virtuelizacijom zdanja Narodne skupštine Republike Srbije.

Sajam organizje Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave uz podršku Evropske unije, a u ponudi je gotovo 800 mesta za stručnu praksu u 56 organa javne uprave, najviše za studente Pravnog, Ekonomskog, Fakulteta političkih nauka i Fakulteta organizacionih nauka.

Pomoćnica ministra državne uprave i lokalne samouprave Jasmina Benmansur ističe da je ova inicijativa deo šireg reformskog procesa jačanja administrativnih kapaciteta u javnoj upravi u kome su organi javne uprave otvorili vrata studentima sa željom da ih podrže u procesu studiranja, dajući im priliku da svoja teorijska znanja primene u praksi i steknu iskustva u struci za koju se školuju.

“Ove godine nastavljamo dobru praksu, koja je prepoznata i van granica naše zemlje i nagrađena specijalnom nagradom Regionalne škole za javnu upravu ReSPA u 2022. godini, upravo za osnaživanje i zapošljavanje mladih. Vrata novog Sajma otvaramo ovoga puta uz učešće znatno većeg broj državnih organa i organa jedinica lokalne samouprave i bogatiju ponudu stručne prakse. Studente će na tribinama, panelima i štandovima dočekati više od 80 naših kolega iz 56 organa i sa njima podeliti mnogo informacija o stručnoj praksi u javnoj upravi koju smo za njih pripremili”, ističe Benmansur.

Na Beogradskom univerzitetu ističu da uvek savetuju studente da pohađaju stručnu praksu zbog toga što im ona donosi jedan vid samopouzdanja.

“Studenti na praksi mogu da se oprobaju u poslovnom svetu, sa pravom na grešku. Dobiti povratnu informaciju o tome u čemu greše mnogo je lakše kada niste u radnom odnosu i kada ste u procesu učenja. Ako imaju stručnog mentora, ako im se delegiraju dinamični zadaci, ukoliko imaju osećaj celine i dobijaju povratnu informaciju, to su sve jako važni aspekti prakse koji njima daju uvid šta ih sve čeka kada budu participirali za pravi posao”, kaže Dejana Lazić, direktorka Centra za razvoj karijere Univerziteta u Beogradu.

Matija Gočmanac, student Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, koji je na praksi bio u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave, kaže da mu je najjači utisak ostavila radna i kolegijalna atmosfera koja vlada u Ministarstvu kao i strpljenje i posvećenost koju su zaposleni imali prema njemu dok njegova koleginica Teodora Pejčić, koja je na praksi bila u kancelariji Zaštitnika građana, preporučuje svim studentima da idu na stručnu praksu u javnu upravu jer će tako razbiti predrasude, ukoliko ih imaju, i uokviriti znanje koje nose sa fakulteta.

Sajam studentske stručne prakse u javnoj upravi počinje 9. novembra, u 10 časova i svi zainteresovani mogu da ga prate putem linka na adresi www.strucnapraksa.mduls.gov.rs. Do kasno popodne, studenti će na ovoj platformi moći da prisustvuju prezentacijama organa, učestvuju na tribinama o stručnoj praksi i zapošljavanju u javnoj upravi, kao i da se virtuelno prošetaju kroz zdanje Doma Narodne skupštine Republike Srbije. Kako izgleda platforma studenti mogu da pogledaju u najavnom videu Sajma.

Sajam je deo reforme javne uprave, koja se u Srbiji sprovodi uz kontinuiranu podršku Evropske unije. Glavni koordinator reforme je  Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari