Princ Filip na Oplencu: Kralj Aleksandar I jedan od najvećih vladara kog smo imali 1Foto: Princ Filip Karađorđević

Na Oplencu je danas državnom ceremonojom obeleženo 88 godina od ubistva kralja Aleksandra I Karađorđevića, koji je smrtno stradao od posledica atentata na današnji dan 1934. godine u Marselju.

Državnoj ceremoniji prethodili su Sveta Liturgija i parastos blaženopočivšem kralju u porodičnom mauzoleju Crkve Svetog Đorđa na Oplencu kome su prisustvovali princ-naslednik Filip i princeza Danica, knez Mihailo i kneginja Ljubica sa kćerkama kneginjama Natalijom i Isidorom, i brojni poštovaoci dela blaženopočivšeg kralja Aleksandra I Karađorđevića.

Državnu ceremoniju je ispred ministarstva za rad, boračka i socijalna pitanja predvodio državni sekretar Sreten Selaković, a vence su položili i predstavnici Vojske Srbije, opštine Topola, Zadužbine Kralja Petra I, kao i predstavnici brojnih Udruženja građana.

Princ Filip na Oplencu: Kralj Aleksandar I jedan od najvećih vladara kog smo imali 2

Princ naslednik Filip je poručio da je Kralj Aleksandar I nesumnjivo jedan od najvećih vladara u našoj istoriji i da je stradao kao prva žrtva fašizma u Evropi.

”Došlo je vreme kada narod može da razobliči neistine onih koji su pisali posleratnu istoriju želeći da umanje delo i degradiraju lik mog pradede kralja Aleksandra I. Očekujem da će naše vlasti imati sluha i razumevanja i da će Beograd dobiti spomenik dostojan viteškog kralja. U centru Pariza nalazi se impozantan spomenik mojim precima, Kralju Petru I i Kralju Aleksandru I, i ne postoji razlog da naša prestonica ne dobije jedan takav spomenik”, poručio je princ-naslednik Filip, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari