Princeza Danica: Država mora da uspostavi sistemsko rešenje kada iz zatvora izađe osuđeni silovatelj 1foto: Pres služba princa Filipa

Princeza Danica iskala je zabrinutost zbog velikog broja poruka koje je dobila tokom današnjeg dana a povodom skandala sa silovateljem-povratnikom.

„Silovatelj je nakon odslužene kazne na slobodi a jedan tabloid mu je dao prostor da govori o svojim krivičnim delima, iznoseći uznemirujuće detalje. Na taj način doprineo je retraumatizaciji njegovih žrtava ali i širenju straha među drugim ženama i njihovim porodicama“, navodi se u saopštenju.

Princeza Danica upućuje apel medijskim poslenicima, nadležnim državnim i stručnim službama, da u ovako skandaloznim i za društvo štetnim situacijama odlučnije i savesno reaguju vodeći se isključivo opštim javnim interesom.

„Država mora da uspostavi sistemsko rešenje u slučajevima kada iz zatvora izađe osuđeni silovatelj. Osuđeni silovatelj bi morao da ima obavezu da se javlja državi i suoči se sa ograničenjima pri odabiru posla, a srpski zakoni to ne prepoznaju što je apsolutno neprihvatljivo, i to je nešto što treba promeniti. Uvođenje nadzora i formiranje registra silovetalja mora biti jedan od prioriteta nadležnim državnim organima. Apsolutno je neprihvatljivo i da određeni medijski poslenici, jureći za senzacionalizmom, kršeći moralna i etička načela ali i mnogo članova novinarskog kodeksa, daju medijski prostor silovateljima i na taj način dodatno traumiraju žrtve silovanja ali i izazivaju strah i paniku koji su veoma štetni za naše društvo“ poručila je princeza Danica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari