Pritužba protiv Medicinskog fakulteta u Kragujevcu zbog promocije knjige protiv LGBT+ osoba 1Prajd u Beogradu, septembar 2019. (arhiva) Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Udruženje Da se zna! podnelo je pritužbu Povereniku za zaštitu ravnopravnosti protiv Medicinskog fakulteta u Kragujevcu zbog održavanja promocije knjige dr Aleka Račića „Doktrina depopulacije putem zdravstvenog genocida“, u kojoj se, kako navode, iznose diskriminatorni, nenaučni i uvredljivi stavovi prema LGBT+ osobama.

Dodaje se da je 15. decembra prošle godine na Medicinskom fakultetu u Kragujevcu održana tribina na kojoj je promovisana knjiga dr Aleka Račića.
„Sama knjiga obiluje netačnim, nenaučnim i proizvoljnim stavovima Račića o brojnim pitanjima. Račić i u knjizi i u javnim nastupima često govori o LGBT+ osobama na način da doprinosi širenju mržnje i nasilja prema istopolno orijentisanim osobama. Tako u svojim nastupima govori da su LGBT+ osobe krive za depopulaciju, da gej muškarci imaju manjak hormona testosterona i da se mogu lako “izlečiti” dodavanjem istog hormona, da se gej populacija “usavrši” jer je ona neplodna zajednica i tako doprinese depopulaciji, da su Zakon o rodnoj ravnopravnosti i Zakon o istopolnim zajednicama negativna pojava u Srbiji…“, piše u saopštenju udruženja Da se zna!
Navodi se da u knjizi promovisanoj na fakultetu Račić izjednačava homoseksualce, pedofile i sodomiste i sve ih stavlja u grupu “nastranih ljudi” nasuprot tzv. “normalnoj populaciji”.
„Ovakvim stavovima Račić krši Zakon o zabrani diskriminacije član 11. koji zabranjuje širenje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja i nasilje protiv grupe lica zbog njihovog ličnog svojstva na skupovima dostupnim javnosti“, ističe se u saopštenju.
Naglašava se da je nedopustivo da se na fakultetu medicinskih nauka promoviše knjiga u kojoj se iznosi stav da je homoseksualnost bolest i da se homoseksualnost i pedofilija izjednačavaju, imajući u vidu da je Svetska zdravstvena organizacija još 1990. godine uklonila homoseksualnost sa liste bolesti, a Srpsko lekarko društvo je isto učinilo 2008. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari