Pritvorenici u Hagu imaju pristup knjižarama, radiju i televiziji 1Foto: Pixabay/Pavlofox

Haški pritvorenici imaju deset dana godišnje za posete, pristup knjižarama gde mogu da čotaju knjige, časopise i novine na jeziku po njihovom izboru, kao pristup i radiju i televiziji.

To je danas u Prištini izjavila sekretarka Specijalizovanih veća Kosova Fidelma Donlon danas u Prištini, govoreći o uslovima u pritvoru u Hagu, prenosi kosovo-online.

Prema njenim rečima, pritvorenici mogu da učestvuju u verskim službama i imaju stalne kontakte sa porodicom preko advokata, a između njih i branilaca obezbeđen je efikasan kontakt, javila je Koha, preneo kosovo-online.

– Generalno, pritvorenici imaju deset dana za posete godišnje. Radili smo sa holandskom ambasadom na izdavanju besplatnih viza za članove porodica – rekla je Donlon.

Ona je u poseti Kosovu zajedno sa predsednicom tog suda Ekaterinom Trendafilovom.

Kako prenose kosovski mediji, najpre su ispred hotela u kojem je održan sastanak Trendafilove sa predstavnicima civilnog društva organizovani protesti, a potom su predsednik Socijaldemokratske partije Kosova (SDPK) Dardan Molićaj i nekoliko aktivista pritvoreni zbog ometanja konferencije za novinare predsednice Trendafilove.

Kako je javila Demokracia, a preneo kosovo-online, Trendafilova i Donlon borave u Prištini kako bi razgovarale o mandatu, radu i najnovijim dešavanjima u Specijalizovanim većima Kosova, a očekuje se da će posetiti i Severnu Mitrovicu.

U Hagu su pritvoreni nekadašnji pripadnici Oslobodilačke Vojske Kosova Hašim Tači, Kadri Veselji, Jakup Krasnići, Redžep Seljimi, Saljih Mustafa, Hisni Gucati, Nasim Haradinaj i Pjeter Šalja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari