Privođenje Novice Antića i izveštaj Fridom hausa: Vesti koje su obeležile sedmicu za nama 1Foto: Vlada Srbije/Peđa Vučković; Danas/Z.Mišić; FoNet/Zoran Mrđa/Marko Dragoslavić; EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY

U Pregledu nedelje izdvajamo za vas pet vesti koje su obeležile sedmicu za nama.

Ambasade SAD, Francuske, Nemačke, Italije i Velike Britanije očekuju da Vlada Srbije zatraži pomoć ODIHR-a za obezbeđivanje efikasne primene preporuka tog tela pre predstojećih izbora. Opširnije OVDE.

Više javno tužilaštvu u Novom Sadu potvrdilo je da je predsedniku Vojnog sindikata Srbije Novici Antiću i generalnom sekretaru Predragu Jevtiću određen pritvor do 30 dana zbog sumnje da su prisvojili novac i druge pokretne stvari u ukupnom iznosu od 18.352.162 dinara, koje su im poverene u Vojnom sindikatu. Opširnije OVDE.

Direktorat civilnog vazduhoplovstva Srbije je sa liste ovlašćenih vazduhoplovnih operatera uklonio tri kompanije – dve u suvlasništvu vlasnika „Pink medija grupe“ Željka Mitrovića i jednu u vlasništvu kuma predsednika Srbije, Nikole Petrovića, posle dostavljanja njihovog zahteva da im budu oduzeti sertifikati vazduhoplovnog operatera, čemu je prethodio vanredni inspekcijski nador. Opširnije OVDE.

Srbija je parlamentarna demokratija sa konkurentnim višepartijskim izborima, ali poslednjih godina vladajuća Srpska napredna stranka stalno narušava politička prava i građanske slobode, vršeći pritisak na nezavisne medije, političku opoziciju i organizacije civilnog društva, navodi se u izveštaju organizacije Fridom haus. Opširnije OVDE.

Na hiljade ljudi okupilo se u petak u Moskvi na sahrani najistaknutijeg ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog, čije su ime skandirali i poručivali da se ne plaše, u prisustvu jakih policijskih snaga. Opširnije OVDE.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari