Nakon Čajetine, u kojoj je prošle godine otvorena Kancelarija za saradnju sa Ruskom Federacijom, prva takve vrste u Srbiji, slična kancelarija biće otvorena u Užicu i to u februaru ove godine.

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

To su najavili užički gradonačelnik Tihomir Petković (SNS) i Anatolij Lisicin, poslanik Gornjeg doma Ruske Federacije i član Saveta za međunarodnu saradnju, koji je prošle sedmice bio gost Užica. Lisicin je i potpredsednik komisije za obeležavanje Prvog svetskog rata u Rusiji, zaslužan je za obnavljanje ruskog vojnog groblja u Srbiji, kao i za mnoge projekte iz oblasti kulture dveju država.

Dolazak ruskog gosta, kako je istaknuto, predstavlja obnavljanje nekadašnje saradnje između Užica i grada Ribinska iz Jaroslavske oblasti, čiji je Lisicin bio gradonačelnik osamdesetih godina prošlog veka. Navodeći da je cilj njegove posete uspostavljanje saradnje na svim nivoima, pre svega u oblasti privrede i kulture, on je precizirao da će ta saradnja biti efikasnija otvaranjem ruske kancelarije u Užicu.

– Predstavnici te kancelarije će nam, nakon određenog vremena, ukazati na to koji pravci saradnje su najperspektivniji, a mi političari ćemo odmah krenuti u tom pravcu. To će u prvom redu biti saradnja u oblasti privrede i kulture – saopštio je Lisicin i rekao da će pokušati da u februaru, prilikom otvaranja te kancelarije, dovede u Užice delegaciju iz ruskog grada Ribinska. On je prisustvovao i osnivačkoj skupštini Srpsko-ruskog kluba u Užicu.

Istakavši da Lisicin sarađuje sa filmskim rediteljem Emirom Kusturicom, da se njegova fondacija bavi obnavljanjem grobalja ruskih vojnika poginulih u Prvom svetskom ratu u Srbiji, Petković je naglasio da Lisicin ima i bliske veze sa ruskim državnim rukovodstvom.

– Želja nam je da počnemo konkretne aktivnosti za otvaranje kancelarije za ekonomsku saradnju sa Rusijom u Užicu. Pričali smo sa nadležnima u Ruskom domu i u Ambasadi Rusije da tu kancelariju otvorimo, najverovatnije, u februaru. Želja nam je da, ukoliko to bude moguće, uspostavimo sve vidove saradnje između Jaroslavske oblasti i Zlatiborskog okruga i Užica, a pre svega da pokušamo da ostvarimo saradnju među privrednicima – poručio je gradonačelnik Užica Thomir Petković.

Dvojezično obrazovanje

Osim manifestacije „Dani ruske kulture“, koja je osnovana prošle godine i koja će biti održana u februaru ove godine, Branko Gavrilović (DSS), gradski većnik, najavio je saradnju i sa Učiteljskim fakultetom u Užicu. On je objasnio da postoji mogućnost za otvaranje dvojezičnog obrazovnog sistema u oblasti pedagoških nauka, s krajnjim ciljem da to odeljenje preraste u deo integrisanog univerziteta, za čije osnivanje se Užice godinama zalaže.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari