Priznanje srpskoj nauci 1

Otvaranje i privremeno zatvaranje poglavlja 25 je priznanje EU da je Srbija u oblasti nauke, inovacija i istraživanja dostigla tražene standarde, da radi dobro i da je ono što planira da preduzme u saglasnosti sa svime što Evropa čini.

To je ocenio danas Viktor Nedović, šef pregovaračke grupe za poglavlje 25 i pomoćnik ministra prosvete.

On je rekao da privremeno zatvaranje tog poglavlja dokaz podrške EU i putokaz šta dalje, te da nas u narednom periodu čeka usaglašavanje sa preporukama, zajedničkim za sve evropske države, kako bi se Srbija priključila evropskom istraživačkom prostoru. Kao dokaz podrške Nedović je naveo dolazak Roberta Jan Smitsa, direktora Direktorata za istraživanje i inovacije Evropske komisije, koji će početkom marta biti gost ministra prosvete i nauke Mladena Šarčevića.

Ministar je ocenio da je nauka najbolji deo sistema i da Srbija, srazmerno svom društvenom proizvodu, izdvaja dosta sredstava za ovu oblast, te da svi svetski istraživači žele da sarađuju sa našim naučnicima.

Na današnjoj konferenciji za novinare predstavljeni su istraživači i institucije koji su uspeli da obezbede učešće u projektima najvećeg evropskog programa za istraživanje i inovacije Horizont 2020, a koje su predstavnici resornog ministarstva nazvali „perjanicama srpske nauke“. Dve naše naučnice Sofija Stefanović i Magdalena Đorđević osvojile su grantove u najprestižnijem delu Horizonta, jer njihova istraživanja spadaju u red onih koji pomeraju granice svetske nauke. Predstavljeni su i projekti profesorke Snežane Ćirić Kostić sa Fakulteta za mašinstvo i građevinarstvo iz Kraljeva, koja je svojim projektom osvojila pola miliona evra iz evropskih fondova, kao i instituta Biosens iz Novog Sada, koji je osvojio prvo mesto u Evropi na konkursu namenjenom stvaranju evropskih centara izvrsnosti u naučnim istraživanjima i obezbedio 28 miliona evra za našu nauku.

Festival nauke

Jubilarni, deseti Festival nauke tokom vikenda sprema veliko naučno slavlje na Beogradskom sajmu, a za najbolji porodični provod biće zaduženo više od 650 naučnika i naučnih demonstratora iz cele Evrope. Program se održava u hali 3 Beogradskog sajma. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari