Problemi osoba sa invaliditetom u Užicu: Arhitektonske barijere, nezaposlenost, ograničen pristup zdravstvenoj zaštiti 1Užice/Foto: Nenad Kovačević

Osobe sa  invaliditetom u Užicu i dalje su suočene sa problemima arhitektonskih barijera, nezaposlenosti i nedostupnosti određenim zdravstvenim uslugama ali, kako ističu, to se polako rešava zahvaljujući dugogodišnjoj podršci lokalne samouprave.

Na te i druge probleme, kao i njihova moguća rešenja, ukazano je tokom nekoliko aktivnosti, povodom 3. decembra, Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom.

Na tribini ,,Život uz barijere na putu do uspeha“, Udruženja distrofičara Zlatiborskog okruga, pokrenut je problem zdravstvene zaštite, posebno brige o reproduktivnom zdravlju devojčica i žena sa invaliditetom.

Te usluge često im nisu dostupne, zbog neprilagođenih prilaza zgradama zdravstvene zaštite, nepristupačnosti toaleta, liftova, nepostojanja hidrauličnih ginekoloških stolova, nedovoljno obučenih ginekologa i drugog zdravstvenog osoblja u pružanju tih usluga.

Problemi osoba sa invaliditetom u Užicu: Arhitektonske barijere, nezaposlenost, ograničen pristup zdravstvenoj zaštiti 2
Ana Đokić/Foto: Grad Užice

Osim toga, tu su i socijalni, ekonomski i drugi faktori, posredovani socijalnom isključenošću i diskriminacijom žena sa invaliditetom.

Nekima od njih nisu dostupne ni informacije o mogućnosti ginekoloških pregleda, jer izostaju obaveštenja u pristupačnim formatima, poput Brajevog pisma, SMS servisa ili audio- informacija.

Ana Đokić, sekretarka Udruženja distrofičara Zlatiborskog okruga, založila se za rešavanje tih probema i istakla da je „pristupačnost te vrste zdravstvenih usluga tabu tema o kojoj se vrlo malo govori, čak i u porodicama sa osobama sa invaliditetom“.

S druge strane, tokom prijema koji su čelnici gradske vlasti priredili za prestavnike svih 12 užičkh udruženja osoba sa invaliditeom, predstavnici udruženja su pohvalili saradnju sa lokalnom samoupravom.

Problemi osoba sa invaliditetom u Užicu: Arhitektonske barijere, nezaposlenost, ograničen pristup zdravstvenoj zaštiti 3
Prerag Bakić/ Foto: Nenad Kovačević

Predrag Bakić iz Udruženja invalida cerebralne i dečije paralize, kazao je da je zadovoljan podrškom lokalne samuoprave i ustanova u gradu.

„Problema ima, poput arhitektonskih barijera, iako su one počele da se uklanjaju još 2006. godine kroz program „Užice, grad bez prepreka“, ali i zapošljavanja osoba sa invalidetetom“, kazao je Bakić.

Zorica Mitrović, sekretarka Udruženja za pomoć osobama sa autizmom, smatra da je potrebno da se što više zna za takve osobe i ukaže na usluge koje su im potrebne, kako bi se poboljao njihov položaj.

„Mi smo mlađa organizacija i uporno, već 15 godina, svojim radom želimo da izađemo iz izlolacije“, kazala je Mitrović i objasnila da, zahvaljujući finansijskoj podršci Grada, to udruženje ima prostor za rad i plaćene materijalne troškove.

Problemi osoba sa invaliditetom u Užicu: Arhitektonske barijere, nezaposlenost, ograničen pristup zdravstvenoj zaštiti 4
Zorica Mitrović/Foto: Grad Užice

Dragoljub Stojadinović, zamenik gradonačelnice, poručio je da „Grad brine o osobama  sa invaliditetom ne samo danas, već svih 365 dana u godini, gradeći društvo jednakih šansi i grad bez barijera”.

„Nadam se da će naša saradnja biti još bolja, kako bismo im omogućili ravnopravno učešće u društvenom životu i uživanje svih ljudskih prava”, poručio je Stojadinović, pohvalivši rad svih 12 udruženja.

Za funcionisanje tih udruženja, u budžetu za ovu godinu, istakao je Slobodan Grbić, većnik zadužen za socijalnu politiku, izdvojeno je 12,5 miliona dinara, a naredne godine, obećao je, ta suma biće uvećana.

„Svake godne, pre usvajanja budžeta, razgovaramao sa Zajednicom udruženja osoba sa invaliditetom o njihovim planovima i mogućnostima gradskog budžeta“, objasnio je većnik i podsetio na to da je Užice jedan od retkih gradova u Srbiji u kome funkcioniše takva zajednica.

Oko 2.600 članova

„Dvanaest udruženja ima oko 2.500 članova, ali pretpostavlja se da ih u Užicu ima mnogo više i oni, iz sopstvenih razloga, ne žele da im se pridruže, ali Grad pomaže i njima“, rekao je Stojadinović.

Šalter u domu zdravlja

U prizemlju doma zdravlja otvren je šalter namenjen osobama sa invaliditetom i on će početi da funkciniše od sutra.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari