Problemi prigradskih naselja Beograda: U Ostružnici bez pedijatra, u Mladenovcu nema ginekologa 1Foto: Pixabay/Valelopardo

U Ambulanti u Ostružnici nema pedijatara već dve godine zbog čega roditelji bolesnu decu moraju da vode na pregled u Umku, koja je udaljena sedam kilometara.

Oni koji imaju kola još nekako se i snalaze, ostali moraju da se oslanjaju na jednu liniju gradskog prevoza.

Uprkos brojnim apelima i dopisima koje su slali na različite adrese još uvek nije nađeno rešenje za njihov problem.

Moguće je i da neće, jer prema postojećim propisima mnoga mesta sa manjim brojem stanovnika ne moraju da imaju određene specijaliste.

Nikola Todorović iz Ostružnice kaže da u ambulanti nema pedijatra od kada je počela pandemija.

– Ranije je pedijatar radio u ambulanti u Ostružnici tri dana nedeljno, a dva dana u Velikoj Moštanici. Sada više ni to. Objašnjenje koje je dato jeste da nema kadra – kaže Todorović.

On navodi da u ambulanti pedijatar ne radi od početka pandemije.

– Naravno kada neko od roditelja ima auto za njega to ne predstavlja veliki problem, ali za roditelje koji nemaju prevozno sredstvo, oni su primorani da voze decu autobusom pod tempereturom do Umke ili ako mu nažalost pozli – kaže sagovornik Danasa.

Problemi prigradskih naselja Beograda: U Ostružnici bez pedijatra, u Mladenovcu nema ginekologa 2
Privatna arhiva Nikola Todorović

On dodaje da su do sada slali dopise na različite adrese uključujući i Ministarstvo zdravlja, ali da odgovor nisu dobili.

– Mi pozivamo ministarku Grujičić da se uključi u rešavanje ove situacije jer je zaista to ogroman problem za roditelje – kaže Todorović.

Iz Doma zdravlja Čukarica, kome pripada ambulanta Ostružnica, međutim objašnjavaju da kada se pogleda Pravilnik o obavljanju zdravstvene delatnosti, vidi se da pedijatar ne bi ni trebalo da radi u ambulanti u Ostružnici.

– U Ostružnici živi 140 dece do šest godina. U Velikoj Moštanici još 49 dece. Prema Pravilniku, jedan pedijatar dolazi na 850 dece. Deca iz Velike Moštanice i Ostružnice imaju kartone u Umki, gde pedijatri rade u dve smene. U ovom slučaju, Dom zdravlja Čukarica postupa isključivo po propisima. Takođe, za razliku od nekih drugih ustanova, mi zaista nemamo problem sa nedostatkom specijalista – kaže direktor Doma zdravlja Čukarica dr Nenad Bjelica.

On ističe da Ostružnica od Umke nije udaljena 100 nego sedam kilometara, da se radi o naseljima koja se graniče, te da i u samoj Ostružnici pojedini stanovnici ne žive odmah pored ambulante nego na više kilometara udaljenosti.

– Pri tome, ambulanta u Ostružnici ima lekare opšte prakse koji rade u dve smene, i koji mogu da zbrinu bilo kakvo hitno stanje ako je potrebno. Ovi lekari i sami imaju mnogo manji broj pregleda od norme koja je 35 pregleda po danu. Mislim da smo već dosta uradili da obezbedimo adekvatnu zdravstvenu zaštitu za stanovnike ovog naselja – kaže dr Bjelica.

Upitan o praksi koja je ranije postojala – da jedan pedijatar dolazi u Ostružnicu tri puta nedeljno a u Veliku Moštanicu dva puta, sagovornik Danasa kaže da to nije dobro rešenje.

– Šta ako dete dobije temperaturu? Da li treba da čeka dan kada će doći lekar? Takođe, da li je to adekvatno postupanje sa kadrovima – da tri dana rade u jednom a dva u drugom mestu? – ističe dr Bjelica.

Prema podacima Gradskog zavoda za javno zdravlje u opštini Čukarica, jedan pedijatar dolazi na 603 deteta predškolskog uzrasta, što je ispod norme od 850 dece, koliko propisuje Pravilnik o obavljanju zdravstvene delatnosti.

Čukarica u ovom pogledu nije izuzetak pošto u većini beogradskih opština na jednog pedijatra dolazi manje dece od propisanog broja.

Ovo međutim ne znači da su pedijatri manje opterećeni. Kada se pogleda broj pregleda koji oni obave dnevno, vidi se da rade daleko preko norme.

Dok bi trebalo da obave 30 pregleda dnevno, prosek u 2019. bio je 40. Ono što se takođe vidi iz izveštaja Gradskog zavoda jeste da je u poslednjih deset godina broj dece povećan za 3,7 odsto dok je broj pedijatara smanjen za 11 odsto.

Nema ni ginekologa

Nedostatak lekara u pojedinim delovima Beograda i ranije je bio tema u javnosti.

Tokom 2021. godine žene su u Mladenovcu organizovale protest jer u Domu zdravlja rade samo dva ginekologa dok u ovoj opštini živi 27.000 žena.

Jedna od stanovnica Mladenovca kaže da se ništa nije promenilo nabolje.

– I dalje imamo samo dva ginekologa. Termina za preglede nema, a žene uglavnom traže privatne lekare, ako mogu da ih priušte – kaže sagovornica Danasa.

Upitana da li je bilo napora da se ova situacija reši, ona kaže da koliko zna nije.

Prema Pravilniku o obavljanju zdravstvene delatnosti jedan ginekolog bi morao da dolazi na 6,500 žena, što znači da bi u Mladenovcu moralo da bude zaposleno bar četvoro ginekologa. I u samom Pravilniku o sistematizaciji poslova DZ Mladenovac se predviđa da u Domu zdravlja Mladenovac rade četiri ginekologa.

Iz ove ustanove nisu odgovorili na pitanja Danasa do objavljivanja ovog teksta.

Na sajtu Ministarstva zdravlja može se videti međutim da je u martu ove godine DZ Mladenovac raspisao je konkurs za jednog ginekologa, a da li je neko na kraju i zaposlen nismo uspeli da saznamo.

Da problem nedostatka medicinskih radnika nije prisutan samo u Beogradu pokazao je i nedavni primer iz Novog Bečeja, u kome nije imao ko da piše upute pacijentkinjama.

Kako je preneo N1, jedan od ginekologa je u u pritvoru, a druga doktorka ne može da piše upute i recepte. Pacijentkinje moraju da se leče privatno, uzorke uzimaju same, a plate, zbog proceduralnih propusta, ne mogu da im budu isplaćene na vreme. Dom zdravlja saopštio je da je od ponedeljka, 12. decembra, angažovao još jednog ginekologa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari