Ne treba ruža, može ginekolog 1Foto: Aleksandar Roknić

Mladenovčanke su na specifičan način obeležile Dan žena, uputivši putem društvenih mreža poruku „Ne treba ruža, može ginekolog“. Na ovaj način su želele da skrenu pažnju na višegodišnji problem stanovnica ove opštine, koja ima samo dva ginekologa (trebalo bi bar pet), a ponekad i nijednog, jer je jedna doktorka na odmoru a druga na bolovanju.

Za ovu situaciju Mladenovčanke okrivljuju v.d. direktorku Doma zdravlja, doktorku Dušicu Milovanović, za čiju smenu su pokrenule i peticiju.

Sa druge strane, v.d. direktorka DZ negira za Danas sve optužbe ocenjujući ih kao „zlonamerne“.

Uz poruku „Ne treba ruža, može ginekolog“, Mladenovčanke su ostavljale i niz komentara o lošem stanju u lokalnom Domu zdravlja, sa akcentom na odeljenje ginekologije.

– Kada je 2016. godine preuzela rukovođenje v.d. direktora DZ u Mladenovcu, dr Dušica Milovanović je nasledila odeljenje ginekologije koje je brojalo pet ginekologa. Još tada se znalo da će u narednih nekoliko godina troje od njih otići u penziju. Od 2016. iako je buduće stanje bilo više nego jasno, uprkos zakonu, i za razliku od drugih beogradskih opština koje ovaj postupak imaju u redovnoj praksi, ona nije raspisivala specijalizacije, odnosno nije aplicirala ministarstvu zdravlja za specijalizanta na odeljenju ginekologije – ukazuju Mladenovčanke.

U tekstu koje su podelile dodaje se da je direktorka nedavnim menjanjem pravilnika pred raspisivanje konkursa „protivzakonito promenila i pravilnik o kriterijumima dodele, odbila elitnog kandidata sa prosekom 9,06, radnim stažom od 13 godina i specijalizaciju dodelila četrdesesedmogošnjakinji sa daleko manjim prosekom i dvostruko kraćim radnim stažom“.

– Na stranu šokantni podaci o nezakonitom postupku dodele specijalizacije i odabiru daleko neadekvatnijeg kandidata, Dušica Milanović ni u kom pogledu nije rešila problem zbog kog su pacijentkinje sa prebivalištem u Mladenovcu već u velikom problemu. Prema zakonu o primarnoj zdravstvenoj zaštiti, na 6.000 stanovnica jedne opštine, neophodan je jedan ginekolog. Mladenovac broji oko 27000 žena, jasno je dakle da zakon garantuje pet ginekologa. U ovom trenutku, ginekologija broji dva zaposlena, od kojih se jedan veštački održava na tom mestu, jer uprkos stečenim uslovima za penziju, jedna od doktorki još uvek radi – ukazuju Mladenovčanke, dodajući da je sem njih planirana i pomenuta specijalizantkinja, na čije rešenje o specijalizaciji je podneta žalba.

Žiteljke Mladenovca pitaju da li treba da se ponovi slučaj zaključanih vrata ginekologije i vraćanja pacijentkinja, trudnica i žena koje se možda nose sa ozbiljnim zdravstvenim problemima, a kojima je svaki dan i svaki pregled važan jer je jedna doktorka na zasluženom godišnjem odmoru, a druga na bolovanju.

Takođe navode da je direktorka „zauzeta nekim važnijim kampanjama“ umesto da vodi DZ, te su zatražile njenu ostavku.

– Danas se moje Mladenovčanke bore za svoje osnovno pravo na zdravstvenu zaštitu i elementarne uslove na odeljenju ginekologije u okviru DZ Mladenovac. U deceniji podizanja svesti o važnosti prevencije u borbi protiv malignih oboljenja kod žena, i u svetlu šarenih kampanja u svrhu podizanja nataliteta, Mladenovac 2021. broji dva zaposlena ginekologa na 27000 žena. Trudnice i pacijentkinje sa ozbiljnim zdravstvenim problemima, žene kojima je svaki dan i svaki pregled od izuzetne važnosti čekaju satima da dođu na red, a dešava se da na red ni ne dođu. Nama su na ovako važnim pozicijama potrebni dobri ljudi. Da nas paze. Da nam pomognu. Da nam olakšaju. Da čuvaju naše zdravlje. Trenutno stanje ukazuje na sve osim toga, poručila je Mladenovčanka Divna Peškir, okrivljujući za trenutno stanje v.d. direktorku DZ.

Sa druge strane, v.d. direktora Doma zdravlja Dušica Milovanović negirala je za Danas optužbe, nazivajući ih zlonamernim.

– To su zlonamerne neistine koje se plasiraju protiv mene i moje porodice. Šire ih neodgovorne grupe građana i nanose štetu ustanovi od javnog značaja, kakva je Dom zdravlja Mladenovac. Te neistine su izrečene sa zlom namerom. Neistina je da nema ginekološke zaštite, da nema ginekologa, da se ginekologija zatvara, da nema ko da pregleda žene… Ginekologija radi sa dve doktorke koje su tamo zaposlene – ističe Milovanović. Na pitanje zbog čega nema pet ginekologa, naša sagovornica kaže da je to zbog toga što zdravstvenu politiku ne vodi ulica, nego Ministarstvo zdravlja.

– Sve izrečeno za specijalizaciju je takođe netačno. Nju isto tako ne dodeljuje ulica, već Dom zdravlja na osnovu zasluga zaposlenih u toj ustanovi. DZ školuje svoje kadrove i dodeljuje specijalizacije na osnovu pokazanih radnih sposobnosti i radnog učinka. Tu specijalizaciju nisam dodelila ja, nego Stručni savet svojim bodovanjem – ukazuje direktorka. Iza, kako kaže, performansa protiv nje, stoji osoba koja nije dobila specijalizaciju uprkos visokim ocenama.

– Ona nije bila na vrhu rang liste ni za jednu specijalizaciju, jer je niko nije video kao istaknutog i vrednog radnika. Prosek je za učenje na fakultetu, rad na terenu je nešto drugo – kaže dr Milovanović.

Ona dodaje da je Pravilnik promenio Stručni savet i predložio ga Upravnom odboru koji ga je prihvatio. Na osnovu njega, Stručni savet je napravio rang listu kandidata koju je ona kao direktorka prihvatila. Dr Milovanović zaključuje „da se ozbiljnim pitanjima bave neupućeni ljudi“ i „vode hajku protiv nje“.

Peticija za ostavku

Zahtev za ostavku v. direktorke se nalazi i na sajtu peticija.com u kojem se, između ostalog, navodi da je ona raspisala konkurs za specijalizaciju i nezakonito izmenila pravilnik kako bi upražnjeno mesto dodelila „politički eksponiranim kandidatima specijalizacije“.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

7 reagovanja na “Ne treba ruža, može ginekolog”

  1. Postoji li ijedna ustanova u ovoj zemlji gde su oni postavili svoje kadrove da uopste lici na ustanovu i da funkcionise
    Pa gde samo pronalaze sve te nesposobne i bahate ljude, da li je moguce da ih toliko ima, samo su cekali da ovaj talog dodje na vlast pa da svi isplivaju na povrsinu

  2. Da napomenem vrlo bitnu stvar – prema recima direktorke kriterijumi za rangiranje su promenjeni Pravilnikom na predlog Strucnog saveta. A od 5clanova Strucnog saveta, dvojica su dobili specijalizaciju = pretpostavimo zato sto su prepoznali sami sebe kao izuzetne kandidate, vredne i istaknute.

    • U istoj situaciji je i zubna tehnika u Mladenovcu, a ni hirurga nemamo, pa za svaku ozbiljnu posekotinu stari ljudi moraju za Beograd

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.