Procedurom rizikuju mogućnost zaraze 1Foto: Zoran Mišić

Listu Danas se protekle nedelje javio veći broj roditelja čija su deca školskog uzrasta, bez obzira što nisu imali simptome kovida, morala da ipak odu prvo na testiranje u kovid ambulantu, a da nisu primljeni kod svojih lekara ili pedijatara u Školskom dispanzeru kragujevačkog Doma zdravlja.

Roditelji su nezadovoljni, nervozni, posebno osetljivi kada su deca u pitanju.

A primeri su različiti, od sezonskih prehlada i gripa (gde mogu i da postoje simptomi slični koroni), pa do onih poput bolova u stomaku, dece koja nemaju kašalj i temperature.

– Dete od 15 godina je imalo tupe bolove u stomaku i nikakve prateće simptome u vidu kašlja, temperature, proliva… Rečeno je da se deca koja nemaju temperaturu vode u Školski dispanzer, podseća jedna majka iz Kragujevca sa kojom smo razgovarali. U dispanzeru to dete pedijatar nije ni pogledao već su upućeni u kovid ambulantu za decu. Dečak je testiran, bio je negativan (pluća čista) a ustanovljen mu je blaži oblik stomačnog virusa. Ipak, i on i majka su se zabrinuli da koronu ne dobiju (može i ona) dok su čekali testiranje i rezultat u kovid okruženju.

Drugi primer koji smo odabrali je još (ne)tipičniji.

– Dečak od 18 godina imao je temperaturu preko 37 stepeni i kašalj. Odmah smo ga odveli na testiranje u kovid ambulantu gde je ustanovljeno da nije pozitivan i dijagnostikovan mu je bronhitis. Pedijatar mu je prepisao antibiotsku terapiju i napisao da se javi posle tri dana na kontrolu u Školski dispanzer, priča druga Kragujevčanka.

Međutim, tri dana kasnije u Školskom dispanzeru dete su ponovo uputili na kontrolu u kovid centar.

– Iako negativno, dete je ponovo rizikovalo, dok je čekalo na pregled, da eventualnim zaražavanjem još više pogorša svoje stanje već obolelog od bronhitisa, tvrdi ova naša sagovornica.

U kragujevačkom Domu zdravlja demantuju da su imali ovakav primer, ali kažu da su kadrovski „prenapregnuti“ i zloženi „prevelikoj tenziji“.

– Razumemo roditelje da su nervozni, ljute se, posebno kada su deca u pitanju. Ali i mi radimo preko svih granica svojih mogućnosti i subotom i nedeljom. Od 13 pedijatara u Domu zdravlja, čak šest lekara je na bolovanju zbog kovida (dvoje na Infektivnoj klinici). Četvoro njih je angažovano svakodnevno (u dve smene) u kovid centru, a dvoje rade (takođe, obe smene) u Centralnom školskom dispanzeru i jedan u centrali Doma zdravlja u Stanovu. Zbog toga smo morali da „zatvorimo“ odseke školskog dispanzera u ambulantama na aerodromu i Bresnici, i svu decu iz tih naselja preusmerimo u Centralni u Ulici Svetozara Markovića, kaže za Danas Danijela Petrović, portparolka Doma zdravlja Kragujevac.

Po njoj, protokol je odavno ustanovljen i njihovi lekari ne mogu da rizikuju da li je u pitanju sezonska prehlada, grip ili korona.

– Mi to ne možemo da znamo, niti da naši zdravstveni radnici rizikuju kada nam na preglede dođu deca čiji su roditelji uradili prethodno test na kovid u privatnim ambulantama. Sva deca sa simptomima kao što su kašalj, bolovi i grebanje u grlu, temperatura, kijavica, bol u glavi… moraju da prođu kroz kovid centar. Tamo će posle testiranja imati kompletan pregled, terapiju, opravdanje za školu, roditelji doznake za bolovanje, podseća ona.

Inače, po podacima Doma zdravlja samo proteklog vikenda u kragujevačkoj kovid ambulanti za decu pregledano je 181 dete školskog uzrasta, a njih 43 je bilo kovid pozitivno.

Sat „praznog hoda“

Ono na šta se kragujevački roditelji najviše žale, i pre pandemije kovida, jeste činjenica da pedijatri u ambulantama Doma zdravlja rade do 18 sati, a posle toga su deca i roditelji upućeni na pedijatrijsku službu Zavoda za hitnu medicinsku pomoć. Tamo, pedijatrijska ambulanta počinje sa radom od 19 sati i za taj sat „praznog hoda“ u Hitnoj pomoći zbrinjava najurgentnija stanja ali oni sa blažom kliničkom slikom moraju da sačekaju dežurnog pedijatra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari