Proces Mustafi: Albanski dobrovoljac opisao prebijanje i zlostavljanje u pritvoru OVK u Zlašu 1Foto: Pixabay/ ErikaWittlieb

Kosovski Albanac opisao je danas na haškom procesu Saljihu Mustafi (Salih) kako su pripadnici OVK, s proleća 1999, prebili i maltretirali njega i druge pritvorenike u selu Zlaš nedaleko od Prištine.

Mustafa (49), tadašnji komandant OVK u području Lab, optužen je u četiri tačke za proizvoljno lišavanje slobode, okrutno postupanje, mučenje i ubistvo Albanaca, koje je OVK smatrala „kolaborantima“, „špijunima“ ili pristalicama Ibrahima Rugove, u improvizovanom pritvoru u Zlašu, tokom aprila 1999.

Jedan od šestorice pritvorenih Albanaca, po optužnici je preminuo od posledica prebijanja i rana od hitaca iz vatrenog oružja, a ostali su bili pušteni.

Zaštićeni svedok 4669 izjavio je, pred sudom za zločine boraca OVK, da je u Zlaš otišao na obuku da bi se dobrovoljno pridružio OVK.

Ispričao je kako su ga tamošnji komandiri Fatmi Sopi, Sadri Veselji i Adem Šehu pitali ko je vrhovni komandant OVK.

„Ja sam odgovorio da je to predsednik republike Ibrahim Rugova, a oni su pomenuli Hašima Tačija“, kazao je svedok.

On je rekao i da je tada bio „siromašan“, ali da je „poslednjih 100 maraka dao kao prilog za OVK“.

Posle obuke, starešine OVK su ga poslale kući, rekavši mu da će ga pozvati „kada dobiju oružje“.

Svedok je izjavio i da je, nekoliko puta potom, dolazio u Zlaš i pitao kada će ga primiti u OVK.

Umesto toga, bio je uhapšen i zatvoren u štalu, u kojoj je zatekao još dva pritvorenika.

„Odvodili su nas, kasno uveče, na ispitivanje jednog po jednog, pokrivenih lica…Od druge dvojice čuo sam da su bili šamarani“.

Svedoku su vojnici OVK, kako je rekao, na ispitivanju tražili da se svuče do pojasa i nagne, a zatim su ga udarali pendrekom po ramenima.

„Pitali me zašto sam stalno pisao u notesu, a ja sam im rekao da je to kao dnevnik, da nam niko nije rekao da je to zabranjeno. Oni su rekli da lažem, da sam špijun. Ja sam kazao da to nije istina“, opisao je svedok.

Kasnije je zaključio da je razlog za pritvaranje bila „moja politička opredeljenost, a ne to da sam špijun“.

Svedok 4669 izjavio i da je bio očevidac kada je „pet-šest“ pripadnika OVK jedne noći teško prebilo njemu nepoznatog četvrtog pritvorenika koga je opisao kao visokog i krupnog.

„Kroz pukotine u zidu štale, videli smo da ga napolju teško prebija pet-šest ljudi, svime što im je palo pod ruku. Kad su završili, doneli su ga u štalu. Bio je modar svud po telu…skoro mrtav, naduven, krv mu je išla iz nosa, nije mogao da govori, samo je ležao i ječao“, rekao je svedok.

Kada su prebijenog vojnici OVK odveli, svedok ga više nije video.

„Naravno da smo se uplašili, shvatili smo da se i nama to može desiti. Nismo znali zašto nas drže tu, svi razlozi koje su pominjali bili su nelogični“, naznačio je svedok.Svoj raniji iskaz da je u njegovu kuću jednom prilikom došao „komandant Calji“, koji je bio na čelu jedinice BIA u sastavu OVK, svedok je danas relativizovao, tvrdeći da je u Zlašu bio jedan „Calji“, a da je drugog video „u kasarni“ posle rata, kada je NATO ušao na Kosovo.

Prema optužnici, Saljih Mustafa je bio komandant jedinice BIA u Zlašu.

Tužilac Cezare Mihalčuk (Mihalczuk) predočio je svedoku da tog drugog „Caljija“ do sada nije pomenuo ni u jednoj izjavi tužilaštvu, od kojih je poslednju dao prošle godine.

Svedok je odgovorio da je za drugog „Caljija“ saznao kasnije, nakon što je izjavu dao.

Tvrdio je da ne zna ime prvog „Caljija“ koga je identifikovao kao komandanta BIA jedinice, ali da bi mogao da ga prepozna.

Za drugog Caljija, koga je, kako tvrdi, video posle rata u kasarni, svedok je rekao da je optuženi Mustafa.

U nastavku sudjenja, svedoka će sutra unakrsno ispitivati Mustafin branilac Džulijus fon Bone (Julius von).

Proces Mustafi prvo je sudjenje pred sudom u Hagu, koji je je, pod zvaničnim nazivom Specijalizovana veća Kosova, 2015. osnovala Skupština Kosova pod medjunarodnim pritiskom izazvanim izveštajem Saveta Evrope o zločinima OVK na Kosovu i u Albaniji.

Optuženog su 24. septembra prošle godine u Prištini uhapsile snage Euleksa. Sutradan je Mustafa bio prebačen u Hag.

U prvom pojavljivanju pred sudijom, Mustafa je izjavio da nije kriv .

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari