U Županijskom sudu u Vukovaru juče je nastavljeno suđenje Slobodanu Vučetiću, Petru Gunju i Stevanu Periću, optuženima za ratni zločin nad nesrpskim civilnim stanovništvom 1991. i 1992. godine u mestu Berak kod Vukovara. U optužnici se navodi da su optuženi od 2. septembra 1991. do kraja 1992, nakon što su u Berak ušle jedinice JNA i srpske vojske, prihvatili novu vojnu vlast i formirali Štab teritorijalne odbrane, s ciljem da Berak etnički očiste od nesrpskog stanovništva.

U Županijskom sudu u Vukovaru juče je nastavljeno suđenje Slobodanu Vučetiću, Petru Gunju i Stevanu Periću, optuženima za ratni zločin nad nesrpskim civilnim stanovništvom 1991. i 1992. godine u mestu Berak kod Vukovara. U optužnici se navodi da su optuženi od 2. septembra 1991. do kraja 1992, nakon što su u Berak ušle jedinice JNA i srpske vojske, prihvatili novu vojnu vlast i formirali Štab teritorijalne odbrane, s ciljem da Berak etnički očiste od nesrpskog stanovništva. U tu svrhu su u industrijskim halama poljoprivrednog preduzeća VUPIK u Berku zatvorili 120 civila nesrpske nacionalnosti, a pored toga su u nekoliko lokalnih kuća osnovali i zarobljeničke logore.
U tim halama i kućama su tokom 1991. i 1992. zlostavljane i ubijene 23 osobe, 21 je pretučena, a 15 je odvedeno u nepoznatom pravcu, nakon čega im se izgubio svaki trag, piše u optužnici. Svedok Franjo Burger, koji je danas ispitan, rekao je da je optuženi Stevan Perić bio čuvar u zarobljeničkom logoru u Berku, da je „odvodio ljude iz logora, koji se nalazio u Penavićevoj kući, u Mitrovićevu kuću gde je islednik i ispitivač bio Žarko Kvočka“. Burger je naveo i da ga je u poneđeljak, 12. marta posetio policijski islednik koji se raspitivao o onome što se događalo u Berku nakon 2. septembra 1991.
Optuženi Stevan Perić je stavio primedbu na izjavu svedoka Franje Burgera rekavši da nikada nikoga nije pratio, niti vodio iz kuće Penavića u kuću Mitrovića, niti je tukao Marina Mitrovića. Svedok Tibor Elo ponovio je raniju izjavu da je video Stevana Perića kako dolazi u kuću Mate Mitrovića koja se nalazila uz kuću Penavićevih, u kojoj je bio zarobljenički logor. On je dodao i da je nakon raspuštanja logora, iz Berka u tri navrata za Šid odvezao oko 50 meštana uz njihovu saglasnost, za koje misli da su svi bili hrvatske nacionalnosti, ali da se ne seća njihovih imena. Izjavu je dao i svedok Stevo Radanović, koji je rekao da je optuženog Perića video samo jednom u Berku i da ovaj tada nije imao oružje, niti uniformu, da Slobodana Vučetića nije uopšte viđao dok je Petra Gunja video dva puta. Nakon izjava svedoka, sudija Nikola Bešenski je prekinuo raspravu, koja će biti nastavljena 14. aprila. Optuženi Vučetić i Gunj brane se sa slobode, dok se Perić nalazi u pritvoru u Osijeku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari