Prodavci sa niškog buvljaka koji je inspekcija zatvorila preseliće se na auto pijacu 1Foto: čitalac Danasa

Prodavci polovne robe na buvljoj pijaci na parkingu pored Tvrđave u centru Niša, koju je tržišna inspekcija zatvorila u subotu, i danas su se okupili ispred kabineta gradonačelnice Dragane Sotirovski u Gradskoj kući.

Predstavnici prodavaca sa buvljaka, koji su uglavnom socijalni slučajevi, kažu da je u razgovoru sa niškom gradonačelnicom dogovoreno da od sledeće subote prodaju polovnu robu na buvljaku na auto pijaci, koja je u produžetku zatvorenog buvljaka, takođe, uz zidine Tvrđave, a da će Grad u međuvremenu tražiti trajno rešenje.

“Rečeno nam je da je razgovarala sa predstavnicima JKP Tržnica, kao i sa auto pijacom, i da će za nas biti odvojeno mesto na auto pijaci, kako bi mogli da prodajemo robu. Tu ćemo biti do deljeg, dok se ne nađe trajna lokacija za nas”, rekao je za Danas Bratislav Redžić, jedan od prodavaca.

On je dodao da je prodavcima rečeno da Grad planira da buvlja pijaca bude na prostoru iza niškog Kazneno – popravnog zavoda, na izlazu iz grada, te da bi tu trebalo da budu preseljeni i prodavci sa tvrđavskog parkinga i oni sa auto pijace.

Podseća da im je prethodno ponuđeno da pređu na Kvantašku pijacu prema Elektronskoj industriji ili na Otvoreni tržni centar, ali da prodavci smatraju da oba ta rešenja nisu dobra.

Prodavci su prethodno u razgovoru za Danas kazali da su siromašni i bez posla, a da je iznošenje polovne robe na buvljak jedini način da prehrane svoje porodice.

Tržišna inspekcija je prošle subote zatvorila buvlju pijacu kod Tvrđave u centru grada, u Ulici Jadranskoj bb, koja radi duže od decenije, zbog čega su prodavci blokirali saobraćaj.

U rešenju inspekcije se navodi da se preduzeću za taksi prevoz putnika OK taksi, koje je zakupilo ovo zemljište, privremeno zabranjuje da tu “organizuje buvlju pijacu” jer ne poseduje “akt nadležnog organa lokalne samouptrave o uređenju lokacije, opremanju i održavanju pijace i načinu izdavanja pojačnog prostora u radnom vremenu”.

Dejan Radosavljević, vlasnik preduzeća OK taksi, koji je zakupio taj plac od Teniskog kluba Radnički, kako bi ga izdao trećem licu, rekao je za Danas da ima validan ugovor koji važi do 2024. godine.

“Ja ne organizujem buvlju pijacu i ne bavim se pijačnim poslom, da bi mi se tražili ovi papiri. Ja izdajem parking, koji sam uredno zakupio od Teniskog kluba, prodavcima polovne robe, subotom i nedeljom”, rekao je on.

On je kazao da preko fiskalne kase prodavcima naplaćuje zakup zemljišta.

“Radim to već deset godina i sve vreme je bilo legalno i u redu, a sada sam dobio rešenje inspekcije da to više ne smem. Neshvatljivo”, kazao je on.

Više informacija iz ovog grada pogledajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari