Prof. dr Milika Ašanin, direktor Kliničkog centra Srbije: Da se ovo desilo dok je bio stari Urgentni centar... 1Foto FoNet Marko Dragoslavić

Trebalo je ljude okupiti. Mi ni u jednom trenutku nismo bili u situaciji da nam nešto treba. Pre svega krv. I sad se pokazalo šta znači nova zgrada urgentnog, šta znači prostor, šta znači nova oprema. Da se ovo desilo u starom urgentnom…, priča prof. dr Milika Ašanin, direktor Univerzitetskog kliničkog centra Srbije, komentarišući aktuelnu situaciju posle pucnjave kod Mladenovca i kako su radili lekari.

– Pre jedno sedam, osam godina je bio malo masovniji dolazak pacijenata, nisu bili teški kao ovi, zaglavili su se bili u onom mračnom uskom hodniku. Potpuno smo se bili pogubili, nismo znali šta da radimo – naveo je on.

Prema njegovim rečima, tada su za svako snimanje morali pacijente da voze na neurohirurgiju, ovo je sad sve urađeno na jednom mestu.

– Ljudi su za sat, dva svi završili dijagnostiku, 22 operacione sale su sve bile otvorene. Mogli smo da primimo ljude. Naš svaki hodnik ima priključak za gasove, što je potencijalno mesto za pacijente na respuratoru – objasnio je on.

U Urgentnom centru u Beogradu trenutno je smešteno devet pacijenata, koji su povređeni u pucnjavi kod Mladenovca. Osam je direktno primljeno, a jedan pacijent je naknadno prebačen iz smederevske bolnice.

Sve vesti u vezi sa tragedijom kod Mladenovca pratite u Danasovom BLOGU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari