Profesori novinarstva iz Novog Sada zahtevaju od RTV da ne gasi O radio 1foto (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ)

Profesori i asistenti sa Odseka za medijske studije Filozofskog fakulteta u Novom Sadu izrazili su večeras zabrinutost zbog informacija o mogućem gašenju Omladinskog radija (O radio) Radio-televizije Vojvodine (RTV).

Ocenili su u saopštenju da bi to bilo „neprihvatljivo“ i da bi tako bila naneta šteta javnom interesu.

„Smatramo neprihvatlјivim što zaposleni u redakciji ali i javnost o ovim planovima nisu obavešteni na odgovarajući način: bez transparentnog i jasnog obrazloženja“, dodaje se.

Ukazali su i da,“ukoliko je informacija tačna, način njenog saopštavanja pokazuje nedostatak odgovornosti menadžmenta RTV prema građanima“.

Kako su dodali, redakcija O radija je tokom desetogodišnjeg postojanja postigla značajne uspehe i dobila više priznanja.

„Smatramo da bi gašenjem O radija bila naneta šteta javnom interesu posebno u sferi kvalitetnog i pravovremenog informisanja mladih, što je uloga koju ovaj medij unutar pokrajinskog javnog medijskog servisa od samog početka ispunjava“, piše u saopštenju.

Dodaje se da Odsek za medijske studije ima višegodišnju saradnju sa O radijom, gde studenti uspešno primenjuju znanja kroz praktičan rad.

Time taj radio, kako su naglasili, aktivno doprinosi i edukaciji mladih novinara i novinarki.

Koalicija za slobodu medija ocenila je danas da je najava gašenja O radija „atak na medijske slobode i javni interes mladih“.

„O dešavanjima u pokrajinskom javnom servisu i najavi gašenja medija namenjenog mladima – čime se uskraćuje ostvarivanje javnog interesa ove populacije i urušavaju medijske slobode – obavestićemo OEBS, Delegaciju EU u Srbiji, te sve relevantne novinarske i medijske međunarodne organizacije“, naveli su u saopštenju.

Tu koaliciju čine Asocijacija medija, Asocijacija onlajn medija, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Nezavisno udruženje novinara Srbije, Asocijacija lokalnih i nezavisnih medija „Lokal Pres“, Slavko Ćuruvija Fondacija i Granski sindikat kulture i umetnosti Nezavisnost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari