Profesori Teodorović i Radonjić uputili žalbu na odluku dekana FON-a 1Beogradski univerzitet Foto: Stanislav Milojković

Dušan Teodorović, profesor Saobraćajnog fakulteta i Ognjen Radonjić, profesor Filozofskog fakulteta, podneli su danas Odboru za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu žalbu na odluku dekana FON-a Milije Suknovića, kojom je ministru finansija Siniši Malom izrekao meru javne osude, saznaje Danas.

U žalbi u koju je naš list imao uvid, profesori Teodorović i Radonjić su predložili Odboru da donese rešenje kojim se preinačuje ranija odluka Nastavno- naučnog veća FON-a i rešenje dekana i da utvrdi da je Mali izvršio plagiranje u svojoj doktorskoj disertaciji. Takođe, Odboru je predloženo da donese rešenje kojim obavezuje dekana da u roku od 15 dana podnese predlog Senatu UB za poništaj doktorske diplome Siniše Malog.

Profesor Ognjen Radonjić za Danas pojašnjava da je odlukom Upravnog suda predmet vraćen dekanu FON-a što znači da su sve prethodne odluke Odbora za profesionalnu etiku i Senata o plagijatu i oduzimanju zvanja doktora nauka poništene.

– Univerzitet je potom dao rok Miliji Suknoviću da donese odluku što je ovaj i uradio. Međutim, problem je u tome što je dekan FON-a odluku pisao na osnovu odluke Nastavno-naučnog veća Fakulteta koja glasi javna osuda za neakademsko ponašanje, ali ono nije definisano kao plagijat. Dakle, zadatak NNV FON-a je bio da utvrdi da li je doktorska disertacija Malog plagijat ili ne. Oni nisu utvrdili da je plagijat, već su samo predložili meru javna osuda – kaže Radonjić.

On dodaje da je vrlo indikativno potpuno zatišje koje je nastalo nakon što je rektorka Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović potvrdila Danasu da je na Univerzitet stigla odluka dekana FON-a.

– Prema proceduri, pošto je proces utvrđivanja plagijata pokrenuo profesor Dušan Teodorović, dekan FON-a je bio dužan da i njemu dostavi svoju odluku, što nije učinio i već imamo propust u proceduri. Istovremeno, nas niko sa Univerziteta nije obavestio o sadržini odluke dekana FON-a, za koju sumnjamo da ne sadrži odluku da je doktorska disertacija ministra finansija plagijat. Kao da je javnost anestezirana i niko se ne pita da li na ovu odluku treba pisati žalbu. Jer, sasvim je moguće zamisliti da bi bez podnete žalbe na odluku dekana FON-a, ishod bio da ministar finansija ostaje doktor nauka. Bez žalbe, Odbor za profesionalnu etiku ne može da reaguje – objašnjava Radonjić razloge zbog čega je sa profesorom Teodorovićem podneo žalbu Odboru za profesionalnu etiku.

Na Univerzitetu u Beogradu danas nismo uspeli da dobijemo potvrdu da li je žalbu na odluku dekana FON-a podneo i ministar finansija Siniša Mali.

Šta tačno piše u toj odluci nije poznato ni našoj redakciji, budući da predsednik i članovi Odbora za profesionalnu etiku ne komuniciraju sa medijima, niti su nam na Univerzitetu dostupni ti podaci.

Posledice

Našem listu je nezvanično pojašnjeno da, bez obzira što se u odlukama NN veća FON-a i dekana eksplicitno ne pominje da je doktorat Siniše Malog plagijat, i sama formulacija da se on prilikom izrade disertacije neakademski ponašao znači da je povredio Kodeks profesionalne etike. Ako takva bude konačna odluka Odbora i ako mu bude izrečena javna osuda, to sa sobom povlači poništavanje njegove diplome doktora nauka. Odluku o tome donosi Senat Univerziteta u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.