"Ko god da je u nevolji neka traži pomoć": Profesorka iz Trstenika, kojoj je izmaknuta stolica, neće biti tehnološki višak 1Marija Stevanović Foto: N1

Profesorka engleskog Marija Stevanović iz Trstenika imaće u ovoj školskoj godini punu normu, pošto joj je uz saglasnost Ministarstva prosvete odobreno povećanje procenta angažovanja u školskoj biblioteci, saznaje Danas.

Slučaj profesorke Stevanović, kojoj je učenik izmakao stolicu podigao je prosvetne radnike, ali i celu javnost na noge.

Posle iscrpljujućeg vaspitno-disciplinskog postupka koji je vođen protiv učenika koji su maltretirali profesorku, ona je proglašena za tehnološki višak. Razlog tome je činjenica da je Tehnička škola u Trsteniku upisala manje učenika, što je profesorku engleskog ostavilo bez dela norme.

Uz podsećanje da je i ranije radila u dve škole, profesorka za Danas kaže da će 56 odsto norme imati u školskoj biblioteci u OŠ „Živadin Apostolović“ gde je i ranije radila, 16 odsto radnog vremena imaće u biblioteci u OŠ „Sveti Sava“ u Čitluku.

U Tehničkoj školi u Trsteniku ima pet odsto norme, odnosno u jednom odeljenju imaće jedan čas engleskog nedeljnog, uz razredno starešinstvo.

Preostalih 23 odsto radnog vremena do pune norme dopunjava u biblioteci u Tehničkoj školi pošto je Ministarstvo prosvete povećalo procenat angažovanja, ali kako kaže Stevanović, samo za ovu školsku godinu.

– Jeste teklo sporo, ali sam uspela da se izborim. Ovo je samo privremeno rešenje jer iduće godine odeljenje kome predajem izlazi iz škole i ostajem bez starešinstva pošto su završni razred, a izgubiću i deo norme u biblioteci u Tehničkoj školi. Dogodine sledi nova borba. Nova školska godina će biti nov izazov da pronađem svoje mesto u sistemu – kaže Stevanović.

Na pitanje šta je sa učenicima koji su je maltretirali, kaže da se jedan ispisao iz škole i da ne zna čime se bavi, a druga dva su završila školovanje.

– Sa jedinicom iz vladanja, ali su završili. Sva ova deca su sa sela i svako od njih ima šta da radi. Na selu uvek ima posla i niko nije ostao gladan – kaže profesorka.

Uz podsećanje da je postala simbol borbe da dostojanstvo prosvetnih radnika pitali smo je kako se posle svega oseća.

– Veoma umorno, ali već imam neku viziju i videću ko može da mi pomogne da se izborimo da poslodavac bude u obavezi da šalje radnika posle tri meseca odsustva sa posla na psihofizičku proveru. Probaću da pomognem ljudima jer mnogo njih ne zna da postoji drugostepena komisija. Ni ja nisam znala, ali nisam stajala dok nisam našla odgovore. Savetujem svima da pitaju, da zakucaju slobodno na sva vrata. Ko god da je u nevolji neka tražiti pomoć. Nije sve izgubljeno, može dosta toga da se uradi. Ja sam upoznala dosta plemenitih i dobrih ljudi. Dovoljno je kada čoveku kažete da saosećate s njim, to mnogo znači – ističe Stevanović.

Upitana šta smo do sada kao društvo naučili na njenom i na slučaju tragedije u školi „Vladislav Ribnikar“, kaže da primećuje samo da smo dobili više policajaca u školama.

– Obećano je da će škole dobiti dodatnu pomoć psihološko-pedagoške službe što je negde i učinjeno. Tehnička škola u Trsteniku je ranije imala pedagoga sa punim radnim vremenom i psihologa sa 50 odsto, a sada ima i psihologa sa 100 odsto angažovanja. Školama su potrebni i logopedi, defektolozi… Mnogo toga još treba da se uradi. Sramota je što nije povećan dodatak za razredno starešinstvo. Izgubićemo kvalitetne ljude jer niko neće hteti da bude odeljenjski starešina – smatra profesorka Stevanović.

Manje odeljenja

U Ministarstvu prosvete za Danas kažu da je u Tehničkoj školi u Trsteniku zbog promene obrazovnog profila u toku upisa smanjen broj odeljenja usled čega je određeni broj nastavnika ostao bez pune norme časova.

U školskoj 2022/23. godini škola je imala 27 odeljenja, a u 2023/24. godini ima 25 odeljenja što je četiri časa manje za dva odeljenja manje. Umesto obrazovnog profila poslovni administrator u prvi razred upisan je ekonomski tehničar (poslovni administrator ima dva časa engleskog i dva časa poslovnog engleskog jezika u svakom razredu, a ekonomski tehničar samo dva časa engleskog jezika u prvom razredu, što je kod ekonomskog tehničara dva časa manje u prvom razredu ).

– Marija Stevanović, nastavnica engleskog jezika, našla na listi nastavnika sa nepunom radnom normom u Tehničkoj školi u kojoj je, u skladu sa potrebama škole, zadržala 5,5 procenata norme časova engleskog jezika. U drugoj školi u Trsteniku, OŠ „Živadin Apostolović“, ova nastavnica je zadržala 56 odsto norme u biblioteci. Posle prvog kruga preuzimanja Mariji Stevanović je dopunjena norma mestom u biblioteci u OŠ „Sveti Sava“ u Čitluku za 16,1 odsto, a ostatak do 100 odsto norme dopunjen je mestom u biblioteci Tehničke škole – kažu u Ministarstvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari