Zbog povećanja broja obolelih od trihineloze, Zavod za javno zdravlje Užice juče je prijavio Institutu „Batut“ epidemiju te bolesti na području opštine Čajetina. Od 173 osobe koje su, od petka do juče, pregledane u užičkoj bolnici zbog sumnje da su inficirane trihinelozom, njih devet je zadržano na lečenju, a među njima je troje dece.

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

Oni su konzumirali sušeno meso divljih svinja koje su čajetinski lovci odstrelili krajem novembra u zlatiborskom selu LJubišu, a za koje se sumnja da je bilo inficirano tim parazitom.

Od petka do nedelje u užičkoj bolnici pregledano je 127, a tokom jučerašnjeg dana još 46 osoba, zbog simptoma sličnih infekciji od trihineloze, poput povišene temperature i bolova u mišićima, ali to svakako neće biti konačan broj, jer sve više ljudi zahteva preglede i laboratorijske analize.

– Na infektivnom odeljenju užičke bolnice trenutno je na lečenju ukupno devet pacijenata, od kojih je troje dece i svi su dobrog opšteg zdravstvenog stanja. Očekujemo da će se javiti još pacijenata na pregled – rekao je juče Miloš Božović, direktor Zdravstvenog centra Užice i procenio da će se narednih dana, zbog inkubacije koji traje i do 45 dana, javljati još pacijenata sa sličnim tegobama.

Milovan Knežević, predsednik Lovačkog udruženja Čajetina i koji je učestvovao u lovu, a koji je na lečenju u užičkoj bolnici, procenio je da je meso zarađenih odstreljenih životinja konzumiralo oko 500 osoba, jer su lovci poklanjali delove ulova prijateljima, rođacima i drugom lovcima iz zemlje, ali i iz regiona. On tvrdi da je uzorke mesa divljih svinja odneo na analizu u privatnu veterinarsku stanicu u Čajetini i da je utvrđeno da je meso ispravno. Meso je kasnije sušeno, a nakon prvih tegoba koje su se javile kod nekih Čajetinaca, meso je odneo i na analizu u drugu veterinarsku stanicu u Mačkat, gde je utvrđeno da je zaraženo trihinelom.

Zaraženi u drugim gradovima

Osim tri pacijenta iz Sente, koji su na lečenju u Novom Sadu, postoji verovatnoća da inficiranih ima u drugim gradovima Srbije, jer je Zlatibor poznata turistička destinacija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari